Postoperatif yüksek ateşin bireysel ve cerrahi özellikler yönünden değerlendirilmesi - Çavuşoğlu, Aysel Koç (My University, 2005)
Bu çalışma, bireysel özelliklere ve cerrahi girişime ait risk faktörlerinin postoperatif ateş oluşumuna etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbul il sınırları içerisinde yer alan bir üniversite hastanesinin genel cerrahi servislerinde yatarak tedavi olan hastalar oluşturdu. Örnekleme 18 yaş ve üzerinde olan elektif, internal, abdominal ve torasik cerrahi girişim geçiren 148 hasta alındı. Araştırmada veriler bireysel özellikler formu ve postoperatif ateş izlem formu ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesi SPSS yapıldı. Sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, X² testi, ortalamaların karşılaştırılmasında, Mann-Whitney U testi kullanıldı. Postoperatif ateş görülme oranının %27.7 olduğu, %15.5' inde infeksiyon nedeniyle ateş görüldüğü, infeksiyon nedenleri arasında ise %10.8 oranıyla postoperatif yara infeksiyonunun birinci sırada yer aldığı belirlendi. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre bireysel özelliklerin postoperatif ateş oluşumunda anlamlı (p>0.05) risk oluşturmadığı, buna karşın postoperatif infeksiyon oluşumunda etkili olduğu, cerrahi girişimin kanser nedeniyle olmasının, cerrahi girişim süresi ve hastanede yatış sürelerini uzattığı, cerrahi girişim süresinin ise postoperatif ateş ve infeksiyon oluşumunda etkili olduğu, postoperatif antibiyotik kullanımının postoperatif ateş ve infeksiyonları önlemede etkili olmadığı, postoperatif ateş ve infeksiyonların hastanede yatış süresini uzattığı söylenebilir. postoperatif ateş, termoregülasyon, risk, postoperatif komplikasyon, infeksiyon EVALUATİON OF POST-OPERATİVE FEVER İN TERMS OF İNDİVİDUAL AND SURGİCAL CHARACTERİSTİCS This study has been carried out to determine the effects of risk factors of demographic characteristics and surgical operations descriptively and complementarily. In our study the patients were chosen from whom were staying and taking therapy in the services of surgical department of a university hospital in İstanbul. In sampling 148 patients who were 18 and over 18 years old, elective, who had internal, abdominal and thorasic surgery were chosen. In the study the data of the patients had been gathered using demographic characteristics form and post operative fever observation forms. The data was evaluated by SPSS programme. The Mann-Whitney U test was used to determine number, percentage, mean, standart deviation, X2 test and comparison of means. It was determined that; the percentage of postoperative fever was 27.7%, 15.5% had fever as a cause of infection, the postoperative wound infection was the first cause of infection with a percentage of 10.8%. As a conclusion; it can be said that the demographic characteristics had no significant risk (p>0.05) on developing postoperative fever, however they had effects on developing postoperative fever, cancer as a cause of surgical operation prolonged the interval of surgical operation and it was effective in developing postoperative fever and infections; application of antibiotics postoperatively had no effect on preventing postoperative fever and infections and postoperative fever and infections prolonged the period of staying at the hospital. Key Words: postoperative fever, thermoregülation, risk, postoperative complication, infection -
Keywords: Hemşireler, Cerrahi