Dışbükey programlama ile deprem yardım istasyonları lojistik merkezi tespiti: Türkiye örneği - Gözaydın, Orhan (My University, 2013)
Anahtar Kelimler: Dışbükey Programlama, P-Median Problemi, Maksimum Kapsama Alanı Problemi, ÖZET DIŞBÜKEY PROGRAMLAMA İLE DEPREM YARDIM İSTASYONLARI LOJİSTİK MERKEZİ TESPİTİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Depremler Türkiye’de meydana gelen doğal afetler içinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de meydana gelen afet kayıplarının yaklaşık %70’i depremlerden kaynaklanmaktadır. Depremlere yönelik önleyici tedbirlerin alınması ve gerekli sistemlerin oluşturulması afet yönetiminin hazırlık aşamasında yer almaktadır. Bu aşamada yer alan aktivitelerden biri de afet sonrası yardım faaliyetlerine yönelik gereken malzeme ve teçhizatın önceden temini ve depolanmasına yönelik faaliyetlerdir. Bu çalışmada Türkiye’yi etkileyen depremlere yönelik olarak kurulabilecek deprem yardım istasyonları için lojistik merkezi seçimi konusu ele alınmıştır. Deprem yardım istasyonları için lojistik merkezi seçim problemi dışbükey programlamaya uygun olarak modellenmiş ve lojistik merkez için uygun coğrafi nokta bulunmuştur. Ayrıca aynı problem P-Median ve Maksimum Kapsama Alanı problemine uygun olarak modellenerek değişik senaryolar için deprem yardımlarında kullanılacak lojistik merkezlerin coğrafi konumu belirlenmiştir. Bir ilin içerisinde bulunduğu deprem bölgesi, nüfusu, konut ve bina sayısı gibi etkenler deprem anında bu ilin karşılaşabileceği kayıp miktarını belirleyen faktörlerin başında gelmektedir. Bu sebepten bu faktörler problemin modellenmesinde ağırlık olarak kullanılmıştır. Key Words:Convex Programming, P-Median Problem, Maximum Covering Location Problem

SELECTING LOGISTIC CENTER FOR EARTHQUAKE HELP STATIONS WITH CONVEX PROGRAMMING: IN CASE OF TURKEY Earthquakes have an important place inside the natural disasters that occur in Turkey. Earthquakes are responsible for %70 percent of the total loss caused by disasters in Turkey. Taking preventative measures and creating required systems for earthquakes are in the preparation phase of disaster management. One of the activities of this phase is supplying and storing required materials and equipments for post disaster help activities before the disaster occur. In this work locating logistic center for earthquake help stations that can be established for earthquakes in Turkey is considered. The problem of selecting logistic center for earthquake help stations is modeled as convex programming and appropriate geographic point for logistic center is found. In addition same problem is modeled as P-Median and Maximum Covering Location Problem and according to different scenarios the geographic location of the logistics centers for earthquake help stations are determined. Factors as the position of a city on the earthquake zone, its population, the number of the buildings and the number of residences/ houses of a city are leading factors that define the size of possible losses during earthquakes. Therefore these factors are used as weights while modeling the problem.
Keywords: Acil Yönetimi; Afet Yönetimi; Deprem Mühendisliği; Deprem Yardımı; Ekonometrik Modeller