Şans oyunu oynayanlarda dindarlık, şükür ve hayat memnuniyeti ilişkisi - Kıbrıs, Halil İbrahim (My University, 2019)
Araştırmamızda şans oyunu oynayanlarda dindarlık, şükür ve hayat memnuniyeti ilişkisi şans oyunları oynama tutum ve davranışı bağlamında incelenmiştir. Ayrıca bireylerin şans oyunları oynama tutum ve davranışları, şükür ve hayat memnuniyet düzeyleri cinsiyet, medenî durum, eğitim düzeyi, ekonomik durum, oyunları oynama sıklığı, oyunlara harcama miktarı ve oyun oynama nedeni gibi değişkenler açısından anlamlı farklılıklar gösterip göstermediği de araştırılmıştır. Çalışma 2013 yılında İstanbul ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve yaşları 18-75 arasında değişen 266 yetişkin birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. 197 erkek 69 kadından oluşan örneklemin büyük bir kısmı üniversite mezunu (N=138), evli (N=131), orta düzeyde gelire sahip (N=189), arada sırada şans oyunu oynayan (N=124), şans oyunlarını eğlence amaçlı oynayan (N=155) ve kendisini biraz dindar olarak niteleyen (N=113) kişilerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmış olup veriler SPSS vasıtasıyla analiz edilmiştir. Bağımsız değişkenler (demografik ve istatistiki dağılım) ile şans oyunları oynama tutum ve davranışları (bağımlı tutum, olumlu tutum,iiolumsuz tutum) şükür ve hayat memnuniyeti arasındaki ilişkiyi tespit etmek için t-test ve ANOVA’dan yararlanılmıştır. Araştırmada, bireylerin şükür durumları ile hayat memnuniyetleri, öznel dindarlık algıları ve şans oyunları oynama tutum ve davranışları arasında bir ilişki var mıdır? Bireylerin hayat memnuniyetleri ile öznel dindarlık algıları ve şans oyunları oynama tutum ve davranışları arasında bir ilişki var mıdır? Bireylerin öznel dindarlık algıları ile şans oyunları oynama tutum ve davranışları arasında bir ilişki var mıdır? Sorularına cevaplar aranmıştır. Bunun için Pearson korelasyon katsayılarından (Pearson Correlation Coefficents) istifade edilmiştir.

In our study, the relationship between religiosity, gratitude and life satisfaction were examined in the context of their attitude and behavior about playing lottery. In addition, it was investigated whether there were any significant differences in terms of variables such as gender, marital status, education level, economic status, frequency and amount of time spent playing games and reason of play. The study was carried out with random sampling method in İstanbul and Western Black Sea Region in 2013 and on 266 adult individuals aged between 18-75 years. A large portion of the sample numbering 197 male and 69 female students consists of individuals who are university graduates (N= 138), married (N= 131), with middle income (N= 189), occasionally playing a chance game (N= 124), playing for fun (N= 155) and consider themselves a little religious (N= 113). Questionnaire technique were utilized for data collection tool and the data obtained were analyzed by SPSS program. T-test and ANOVA were used to determine the relationship between independent variables (demographic and statistical distribution) and attitude and behaviors about games of chance (dependent attitude, positive attitude, negative attitude) and life satisfaction. In the study, answers were sought to the questionsivsuch as ''Is there a relationship between the gratitude status of individuals and life satisfaction, subjective perceptions of religiousness and playing attitude and behaviors?'', ''Is there a relationship between life satisfaction and subjective perceptions of individuals and attitudes and behaviors of playing lottery?'', ''Is there a relationship between individuals' perceptions of subjective religiosity and attitudes and behaviors of playing games of chance?. Pearson Correlation Coefficents were benefited for this purpose.
Keywords: Din; Felsefe ve din; Gratitude; Happiness; Life Satisfaction; Minnettarlık; Mutluluk Religion; Philosophy and religion; Psikoloji; Psikoloji, Din; Psychology; Psychology, Religious; Yaşam Doyumu