Demokratik eğitim (demokratik eğitimde değer, metod ve gayeler) - Cırık, Aynur (My University, 2013)
Demokratik değerler ve demokrasi insan aklının rehberliğinde oluşturulmuş bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzı insan onuruna ve insana saygıyı temel alır. Demokrasiyi ve demokratik değerleri toplumsal ve bireysel ölçekte içselleştirmek yalnızca demokratik eğitim ile mümkündür. Tek tip insan yetiştiren eğitim anlayışına dayalı geleneksel yapıyı, modern, çok yönlü insan yetiştirmeyi amaçlayan demokratik yapıya doğru kaydırma çabaları hızla sürmektedir. Bireyi sosyalleştiren toplumsal bütünün bir parçası haline getiren en temel eğitim ortamı aile olmakla birlikte, daha planlı ve programlı olarak çocuğu toplumsal hayata hazırlayan, onu ihtiyacı olan bilgi ve becerilerle donatan diğer önemli toplumsal kurum okuldur. Demokratikleşmiş ya da demokratikleşme aşamasında olan tüm toplumlarda demokratik eğitimin temel amacı öğrencilere demokratik eğitim ve onun sevgi, bilgi adalet, özgürlük, güven, özgüven ve din gibi değerlerinin kazandırılmasıdır. Bu eğitimin hedefleri; bireysel farklılıklarının bilincinde olarak öğrencileri doğru ve çağdaş bilgi ile donatmak, onların derse ilgilerini ve motivasyonlarını sağlamak, onların yeteneklerini keşfetmek, onlara özgüven bilinci vermek, onları hoşgörü ve eşitlikle disipline etmektir. Demokratik eğitimde ideal bir eğitimci kültürlü, objektif, demokratik tavır sahibi, söz ve davranış bütünlüğü olan bir kişi olmalıdır. İdeal bir eğitimci aynı zamanda yeterli mesleki bilgi ve tecrübeye, pedagojik yeterliliğe sahip olmalıdır. Ayrıca eğitimin yapıldığı ana dil bilgisi ve o dilin mükemmel kullanılışı da çok önemlidir.

Democracy is a life-style which created by the quidance of human mind. This life-style’s essentials are human dignity, human honour and and human respect. Internalising the democracy and democratic values, socially and individually only possible with democratic education. The ongoing efforts; are aiming to scroll the traditional education to a democratic structure. These efforts are also targeting to raise modern, and versatile people. The basic educational environment which socialises the child and makes him or her a part of the whole is; family. The second most important social institution which prepares the individual for the social life in a planned and programmed way and equips him or her with a necessary information and skills is; the school. In all societies, which are democratic or becoming democratic the principal aim at school is; to gain the students a democratic education and its values, such as; love, knowledge, justice, freedom, trust, confidence, self-confidence, equality and religion. The goals of this eduation, are; to be aware of individual differences, to motivate the students properly, to equip them with correct and contemporary knowledge, to explore their capabilities, to give them self- control consciousness, to tolerate and to discipline them, also to treat them equally. In democratic education, the ideal educator must be, objective, democratic mannered, open-minded, speech and behaviour complianced and general cultured. The ideal teacher must have enough professional knowledge, professional experience, pedagogical proficiency. The perfect knowledge and usage of main language are also very important in democratic education.
Keywords: Demokrasi; Siyaset ve Yönetim