Torasik çıkış sendromunda provokasyonla F dalga analizinin değeri - Özgönenel, Levent (My University, 2010)
Torasik Çıkış Sendromunda Provokasyonla F Dalga Analizinin Değeri Torasik Çıkış Sendromu (TÇS), üst ekstremiteye giden nörovasküler yapıların (subklaviyen damarlar ve brakiyal pleksus) toraks üst çıkışında bası altında kalmasına bağlı ortaya çıkan klinik semptomlar kompleksidir. Tartışmalı tipteki nörojenik TÇS günlük pratikte en sık görülen, ancak aynı sıklıkta tanı koyulamayan bir sendrom kompleksidir. TÇS de altın standart niteliğinde bir inceleme yöntemi şu an yoktur. Literatürde TÇS tanısında provokatif tekniklerle yapılan F dalgası, somatosensoriyal uyandırılmış potansiyellerin başarılı ve başarısız olduğunu savunan çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Bu sebeple provokatif F yanıtının tartışmalı tip nörojenik TÇS de tanı koymadaki değerini araştırmayı amaçladık.Tartışmalı tip nörojenik TÇS tanısı konan 21 hastada(18 kadın,3 erkek) ve benzer cinsiyet ve yaş dağılımına sahip,sağlıklı 15 gönüllüde (12 kadın,3 erkek) nötr ve provokatif pozisyonlarda medyan ve ulnar sinirin F dalga analizi yapıldı.Her iki grupta da tüm bulguların normal sınırlar içinde olduğu görüldü.Pozisyonlar veya hasta-kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.Çalışmamızda ; tartışmalı nörojenik tip TÇS’ de , aralıklı bir kompresyon olması, bası altındaki bölgede dinamik bir patolojinin devam edip yapısal bir sinir hasarının yerleşmemesi nedeniyle elektrofizyolojik olarak anlamlı bulguya rastlanmadığı kanısına vardık. Title: The Diagnostic Utility of Provocative F Wave Analysis in Thoracic Outlet Syndrome Thoracic Outlet Syndrome (TOS) is a complex of clinical symptoms caused by the entrapment of neurovascular structures (subclavian vessels and the brachial plexus) en route to the upper extremity via the superior thoracic outlet. The disputed neurogenic TOS is not easy to diagnose although it is commonly encountered during daily clinical practice. Recently, there is no investigational technique that has proven to be the gold standard in the diagnosis of TOS. The diagnostic value of somatosensory evoked potentials and F-waves in the diagnosis of TOS is controversial. In this study, our aim was to investigate the role of provocative F response in the diagnosis of disputed neurogenic TOS. F wave analysis of median and ulnar nerves in neutral and provocative maneuvers was carried out in 21 patients (18 females, 3 males)with a clinical diagnosis of disputed neurogenic TOS and in 15 healthy volunteers(12 females, 3 males). All findings were within normal range in both groups. No statistical difference was noted among maneuvers or subject groups.We believe that the disputed neurogenic TOS is a temporary compression process that does not result in a structural damage on the nerve, and therefore significant electrophysiologic changes are not elicited. Key Words: F wave, Disputed Neurogenic Type, provocative maneuvers ,Thoracic Outlet Syndrome
Keywords: Elektrodiagnostik; Nöroloji