Sigorta sektöründe mali yeterlilik ve Türk sigorta sektörünün analizi - Aydın, Behice (My University, 2006)
Mali yeterlilik özkaynakların yükümlülükleri karşılayabilme gücünü olarak ifade edilmektedir. Mali yeterlilik düzenlemeleri, teknik karşılıklar, mali analiz rasyoları, konservasyon oranları gibi çeşitli kontrol mekanizmalarını kapsamaktadır. Yükümlülük karşılama yeterliliği (Solvency) ise şirketlerin belli bir anda borçlarını karşılamaya yeterli olup olmadığı gösterir. YKY şirketlerin bünyesinde tutması gereken asgari sermaye olarak da tanımlanmaktadır. Şirketlerin mali yetersizliğe düşmelerindeki en önemli etken ekonomik krizler ve fiyatlar üzerindeki devlet müdahaleciliğinin kaldırılmasıdır. Sigorta şirketlerinin YKY’deki dalgalanmaları başlıca; hasarlardaki, yatırım gelirlerindeki ve primlerdeki belirsizliklerden kaynaklanmaktadır. Birçok ülkede yükümlülük karşılama yeterliliği konusunda özel şartlar getirilmiştir. Bu şartların yerine getirilmesi kamu denetimi yoluyla gerçekleştirilmektedir. Sigorta şirketlerinin mali yeterlilik analizleri statik ve dinamik mali yeterlilik analizleri olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Statik mali yeterlilik sigorta şirketlerinin geçmiş yıl verilerine dayanılarak ve asgari sermayenin belirlenmesine yönelik hesaplanmaktadır. Sistemin geleceğe yönelik olmaması nedeniyle Dinamik Mali Yeterlilik Analizi uygulamaları başlamış ve sigorta şirketlerinin çeşitli kriz senaryoları ile baş edebilme yeteneği değerlendirilmeye ve şirketi mali yetersizliğe (insolvency) götürebilecek riskler belirlenmeye çalışılmıştır. Statik mali yeterlilik kapsamında AB’de Yükümlülük Karşılama Yeterliliği (Solvency I) , ABD’de Risk Yüklenimine Dayalı Sermaye(RYDS) uygulanmaktadır. AB’de de mali yeterlilik için gerekli olan asgari özkaynağın belirlenmesinde Solvency I’in yetersiz kalması nedeniyle Solvency II çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Yeterlilik II projesi ile uygun bir şekilde çeşitlendirilmiş finansal varlık yapısı ve iyi bir risk yönetimi sistemi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Dengeli iş kabul politikasını benimseyen sigorta şirketleri, daha az sermeye ayırma olanağına sahiptir. Tersine, mali varlıklarında riski yüksek kıymet bulunduran sigorta şirketleri ise, riski dengelemek için daha fazla sermaye bulundurmak ya da ek reasürans teminatı almak durumunda kalacaklardır.

Financial adequacy means adequacy of the equities to meet the liabilities. Regulations on the financial adequacy cover various control mechanisms such as technical provisions, financial analysis ratios, conservation ratios, and etc. Solvency indicates whether or not a company is financially capable of meeting its liabilities at any time. Solvency is also defined as the minimum capital, which a company has to maintain. Major cause of insolvency of companies is the economic crises, and removal of the state interventions in prices. Fluctuation of insurance companies in respect of solvency is mainly attributable to the uncertainties in occurrences, investment revenues, and premiums. Special stipulations have been adopted inn respect of solvency in many countries. Fulfillment of these stipulations is realized through public audits. Solvency analyses of insurance companies are divided into two groups: static and dynamic solvency analyses. Static solvency is calculated based on the historical data of insurance companies for determining the minimum capital requirements. Since the system is not prospective, Dynamic Solvency Analyses have been commenced in an attempt to determine capability of insurance companies to deal with various crisis scenarios, and the risks, which may lead to insolvency for these companies. Solvency I is adopted in EU, and the Risk Taking-Based Capital (RTBC) is adopted in USA within scope of the static financial adequacy. Activities related to Solvency II have been commenced since Solvency I is also inadequate in determination of the minimum equities required for the solvency in EU. With the Solvency II project, it is aimed to establish a structure of financial assets increased in variety in an appropriate manner, and create a proper risk management system. Insurance companies, which have adopted a balanced business acceptance policy, are able to allocate a lesser capital. In contrary, insurance companies having high-risk assets in its financial assets shall be obliged to allocate much more capital, or obtain additional reinsurance coverage in order to be able to balance the risk.
Keywords: Mali Yeterlilik; Sigortacılık_Türkiye