Au(III) tayini için polimer esaslı optik sensör geliştirilmesi - Kenan, sibel (My University, 2014)
Au(III) TAYİNİ İÇİN POLİMER ESASLI OPTİK SENSÖR GELİŞTİRİLMESİ Soy metaller, özellikle altın, çoğunlukla mücevher, katalizör, yakıt pilleri ve biyomedikal materyallerde kullanılır. Bununla birlikte su sistemleri ve toprak sıklıkla bu maddeler sebebiyle kirlenebilir. Bundan dolayı çeşitli matrislerdeki yüksek hassasiyeti ve seçiciliği olan altın analizi yöntemleri geliştirmek çok önemlidir. Literatürde Au(III) analizi için birçok spektrofotometrik ve spektorfluorimetrik yöntemler, indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometrisi, atomik absorpsiyon spektormetrisi içeren çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlerin çoğu pahalı cihazlara ihtiyaç duyması, birtakım girişimlerle karşı karşıya olması, zaman alması gibi çeşitli dezavantajlara sahiptir. Son yıllarda çevresel, jeolojik ve metalürjik alanlardaki Au(III) iyonunun tayini için düşük tespit sınırları, hassasiyet ve cevap süreleri sebebiyle fluoresans sensörlerin önemi artmıştır. Çalışmamızda Au (III) belirlenmesi için ışıkla sertleştirilmiş tiyol-ene polimerik membran temelli hassas ve seçici yeni bir fluoresans sensör geliştirilmiş ve ilk kez sunulmuştur. Cevap süresi, pH etkisi, dinamik doğrusal aralık, hassasiyet, tespit sınırı, yeniden kullanılabilirlik gibi performans kriterleri sistematik olarak incelenmiştir. Membranın fluoresans spektrumu uyarma/ emisyon maksimumu sırasıyla 379 nm / 425 nm olarak görülmektedir. Yaklaşık cevap süresi 0,5 dakika olarak ölçülmüştür. Ayrıca sensör, çok düşük tespit sınırına sahip olup, 1,09 µg L-1, bu değer literatürdeki diğer fluoresans sensör metotlarından çok daha düşüktür. Ocak, 2014 Sibel KENAN

POLYMER BASED OPTICAL SENSOR FOR DETERMINATION OF Au(III) Noble metals, especially gold, are widely used in jewelry, catalysts, fuel cells and biomedical materials. However, contamination of water systems and soil may occur due to frequent use of these substances. Hence, it is crucial to develop highly sensitive and selective gold analysis methods in various matrices. Miscellaneous methods have been adopted in the literature for the Au(III) analysis including atomic absorption spectrometry, inductively coupled plasma mass spectrometry, various spectrophotometric and spectrofluorimetric methods. However, most of these methods have various disadvantages such as time consuming, subject to a number of interferences, and requiring expensive instruments. In recent years, fluorescent sensors have been increasingly becoming important due to their low detection limits, sensitivity, and response time for the determination of Au(III) ions in environmental, geological and metallurgical, and technological fields. In our study, development of a novel sensitive and selective optical fluorescence sensor based on photocured thiol-ene polymeric membrane for Au(III) determination has been described and reported for the first time. The performance criteria such as response time, effect of pH, dynamic linear range, sensitivity, limit of detection, reusability were systematically investigated. Fluorescence spectra showed that the excitation/ emission maxima of the membrane were at 379/ 425 nm, respectively. The approximate response time was measured as 0.5 min. In addition sensor had a very low limit of detection which was 1.9 µg L-1 which is lower than the other fluorescent sensor methods reported in the literature. January, 2014 Sibel KENAN
Keywords: Fluoresans; Kimya _Analitik Kimya; Membran; Metaller