Karate ve Hentbol branşlarında yarışan elit sporcuların beslenme profillerinin karşılaştırılması - Üçdağ, Gülcihan (My University, 2006)
Bu çalışma, hentbol ve karate spor branşlarıyla elit düzeyde ilgilenen ve milli takımda yarışan sporcuların beslenme profillerinin karşılaşırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmamıza 39 elit hentbolcu, 28 de elit karateci katılmıştır. Hentbolcuların 24’ü kadın, 15’i ise erkektir. Karatecilerin ise 13’ü kadın; 15’i ise erkektir. Araştırmaya toplam 37 kadın; 30 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma saha araştırma modeline göre yürütülmüştür. Araştırma amacına yönelik olarak sporcular için, kişisel bilgi formu ve beslenme izleme formu geliştirilmiştir. Bu formlar beş gün boyunca sporculara doldurtulmuştur. Değerlendirme formlarına sporcuların beslenme sırasında aldığı besin miktarları günlük hayatta kullanılan kaşık, bardak, çay kaşığı gibi pratik ölçülerle yazılmış daha sonra gram cinsine çevrilerek değerlendirilmeye alınmıştır. Değerlendirme esnasında sporcunun yemeklerinin pişirme tarzına ve içeriğine ait bilgiler alınmıştır. Diyetlerin analizi için aşağıdaki kaynaklar temel alınmıştır: Pennington ve Douglas’ın - Food Values of Portions Commonly Used, 2005- ve Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını – Besinlerin Bileşimleri 1988-, McArdle W.D., Katch F.I., Katch V.L. –Sports & Exercise Nutrition 1999’dan yararlanılmıştır. Sporcuların günlük aldıkları enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler (B1, B2, B6, B12, A, C, E), mineraller (Ca, Fe, Mg, P, Zn, K) belirlenmiştir. Ayrıca günlük olarak öğünlerde yer alan besinler ve günlük enerji alımına oranları, ek besinsel madde kullanımları incelenmiştir. Tüm verilerin ortalamaları, standart sapmaları ve farkların belirlenmesi için istatistik paket gereken elektronik tablolama kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkları bulmak için bağımsız grup t testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p 0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçların görsel hale getirilmesi için sütun grafikleri ve boxplot grafikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak alınan değerlerin normal değerlerden düşük olduğu saptanmış ve gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.

This work is carried out to compare the nutrition profiles of athletes in national team in handball and karate and interested sport types in elite level. In this investigation we have 39 elite handballer and 28 karate sportsmen. 24 of them are women and 15 of them are men. Totally, 37 women and 30 men took part in this investigation, voluntary. The investigation is executed as the field investigation type. According to the aim of investigation, there was develop an individual information form and nutrition following form. The forms are filled by the athletes during five days. In the evaluating forms, the amount of the nutrition are taken into consideration as daily tools like spoon, glass and then it was turned to gram type. During the evaluating period, there was collected information about the type of meal and type of cooking. 1)Referances: Food Values of Portions Commonly Used by Pennigton and Douglas, 2005 2) And Turkey Dietician Association_Merging of Nutrition 1988, Mc. Ardle, W. D., Katch, F.D., Katch, Sports and Exercise Nutrition, 1999. Daily energy, carbonhydrate, protein, lubricant, vitamin (B1, B2, B6, B12, A, C, E) minerals (Ca, Fe, Mg, P, Zn, K) taken by athletes are determined. In additional to this, nutrition in daily meals and the average of daily energy and additional nutrition are fixed. To determine the average datum, standard deviating and the differences, the statistic program and electroic table system was used. And to find the differences between the groups, group t testi is used. The significance level is fixed as p0,05. To make the results visual, boxplot graphics and column graphics are used. It was fixed that the results are under he normal results and there are so significance between the groups.
Keywords: Beslenme_Spor; Hentbol Sporu_Beslenme; Karate Sporu_Beslenme