Türk basınına göre Türkiye’den Avrupa’ya işçi göçü (1961-1974) - Teoman, Merve (My University, 2014)
Türkiye’de 1960’lı yıllarda kırsal kesimden şehre doğru iç göç başlamış, bunun sonucunda da birçok insan işsiz kalmıştı. Bu arada Avrupa Ülkeleri de savaştan çıkmış, genç nüfusu azalmıştı. Birçok alanda işçilere ihtiyaç duyuluyordu. Türkiye de bu ihtiyaçtan faydalanarak Avrupa Ülkelerine özellikle Almanya’ya işçi göndermeye başlamıştı. Gönderilen işçiler niteliksiz olduğu için birçok zorlukla karşılaştılar. Türk Hükümetinin de hataları oldu. En büyük hatası da işçileri döviz kaynağı olarak görmesiydi. Yapılan birçok görüşmelerden sonra Avrupa’da yaşayan Türklerin durumlarında bir takım iyileşmeler oldu. Ancak bu gelişmeler yeterli olmadı. 2000’ li yıllarda büyük ölçüde din sorunu baş gösterdi “ Fanatik Almanlar” özellikle Müslüman Türklere çok kötü davrandılar. Bunun sonucu birçok geri dönüşler oldu. Kalanlar ise bulundukları yere uyum sağlamaya başladılar. Bugün Avrupa Ülkelerinde yaşayan üçüncü nesil kendilerini bulundukları ülkenin vatandaşı olarak saymaktadır.

In Turkey in the 1960s have begun internal migration from the countryside to the city, with the result that many people were left unemployed. Meanwhile, the war-torn European countries, young population has decreased. There was a need for workers in many areas. Advantage of this need in Turkey to European countries, especially Germany, began to send workers. Is sent to unskilled workers have faced many challenges. The Turkish government has also been failures. The biggest fault of the workers was seen as a source of foreign exchange. After many interviews made in the case of the Turks living in Europe was a team improvement. However, these developments were not enough. 2000 's religion to a large extent the problem has arisen Fanatic Germans have behaved very badly, especially to Muslim Turks. It was consequently many feedbacks. The others began to adapt to their location. Today, the third generation living in European countries themselves as citizens of the country where they are counted.
Keywords: Basın_Türkiye; Cumhuriyet Tarihi; Çalışma Ekonomisi; Toplumsal Sınıflar_İşçi_Göçmen İşçi_Türkiye