Yayıncılık alanında Tüyap İstanbul kitap fuarları örnekleri üzerinden sembolik iktidar mücadelesi - Yaralı, Cemran Anıl Öder (My University, 2021)
Türkiye’de yayıncılık alanı köklü bir geçmişe sahip olmakla birlikte, kuruluşundan itibaren günümüze kadar özel girişimlerin ağırlıkta olduğu bir yapı olagelmiştir. Yıllar içinde siyasal, ekonomik ve toplumsal değişimlere bağlı olarak yayıncılık alanında çeşitli kırılmalar ve dönüşümler yaşanmıştır. Alan, gerek yayınevlerinin kendileri arasındaki ilişkilenme biçimleri gerek siyasal iktidarların yayıncılık alanına çeşitli müdahaleleriyle iktidar mücadelesine sahne olmuştur. Bu çalışma yayıncılık alanının çok boyutlu yapısı içindeki bu sembolik mücadeleyi, özel bir fuarcılık şirketi olan TÜYAP Fuarcılık tarafından kırk yıldır düzenlenen ülkenin kendi ölçeğindeki ilk ve tek kitap fuarı olan İstanbul kitap fuarlarının örnek dönemleri üzerinden görünür kılmak niyetindedir. Alan yapılandıran etkinliklerden biri olarak kitap fuarları, yayıncılık alanının mikro ölçeğini sunarken söz konusu iktidar mücadelesinin çok boyutlu yapısını gözlemleme imkanı vermektedir.

Turkey has a long history in publishing field and it has been a structure dominated by private enterprises. Over the years, due to political, economic and social changes it has been experienced various breakes and transformations. The field has witnessed the struggle of power between publishers and various interventions of political power. This study reflects, this symbolic struggle within the multidimensional structure of the publishing field and it intends to make it visible over the sample periods of Istanbul book fairs organized by TÜYAP Fairs and Organization Inc. which is a private fair company for forty years. The book fairs, as a Field Configuring Events, provide the opportunity to observe the multidimensional structure of the struggle of power as a micro scale of the publishing field.
Keywords: Book industries and trade; Booksellers and bookselling; Cultural policy; Istanbul; İstanbul; Kamu yönetimi; Kitap endüstrisi ve ticareti; Kitapçılar ve kitap satma; Kültür politikası; Public administration; Turkey; Türkiye; Yayıncılık- Sembolik İktidar-Kültür Politikası-Fuarcılık Publishing-Symbolic Power-Culture Policy-Fairs