Türk dili ve edebiyatı eğitimi çerçevesinde Yedi Gülşen adlı Çağatayca Mesnevi’nin yazın dili açısından incelenmesi - Sarı, Sümeyya (My University, 2023)
Bu çalışmada Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesinde Nadir ve Yazma Eserler Bölümünde 045492 demirbaş numarası, 0240 yer numarasıyla Gülşennâme adıyla kayıtlı el yazması mesnevi çalışılmıştır. Eserin adının Yedi Gülşen olduğu metinden tespit edilmiştir. Bu eser 103 yapraktan müteşekkildir. Klasik sonrası Çağatay Türkçesi özellikleri gösteren öğretici bir eserdir. Çalışma beş bölümden müteşekkildir. Araştırmanın amacını ve önemini kapsayan “Giriş” birinci bölümde yer almaktadır. İkinci bölümde çalışmayla ilgili “Alanyazını” bulunmaktadır. Bu bölümde Çağatay edebiyatı ve onun ardılı olan Hokand edebiyatı hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde “Yöntem” bölümü, dördüncü bölüm olan “Bulgular” bölümünde çalışmamıza konu olan eserin tanıtımı, yazın dili üzerine tespitler, öğretici bir mesnevi olması yönüyle değerler eğitimi yönünden değerlendirilmesi, dil incelemesi, eserin metni ve açıklamalı dizini bulunmaktadır. Beşinci ve son bölümde “Sonuç” bulunmaktadır. Sonuç bölümünde bulgulardan hareketle genel değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışmada Çağatay Türkçesinin son dönemlerinde yazılmış olan Yedi Gülşen mesnevisinin transkripsiyonlu metni ve açıklamalı dizini hazırlanmıştır. Eserin yazın dili incelenerek Türk dili ve edebiyatı eğitimindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma Türkçenin söz varlığına ve bu alanda yapılacak araştırmalara katkı sağlayacaktır. Yedi Gülşen, Çağatayca, Dil ve Edebiyat Eğitimi, Yazın dili

In this study, the masnavi named Gülşennâme numbered 045492/ 0240 in Yapı Kredi Research Library was examined. It has been determined from the text that the name of the work is Yedi Gülşen. This work consists of 103 leaves. The work, which shows the characteristics of post-classical Chagatai Turkish, is a didactic masnavi. The study consists of five parts. The “Introduction”, which covers the purpose and importance of the research, is in the first part. In the second part, “Literature” about the study. In this section, general information about the Chagatay literature and its successor, the Kokand literature, is given. In the third section, the “Method” section, the fourth section, “Findings”, includes the introduction of the work that is the subject of our study, determinations on the literary language, evaluation of it in terms of values education as it is a moral instructive masnavi, language analysis, the text of the work and an annotated index. In the fifth and final section, there is “Conclusion”. In the conclusion part, general evaluations were made based on the findings. In the study, The transcripted text and annotated index of Yedi Gülşen masnavi, which was written in the last period of Chagatai Turkish, has been prepared. By examining the literary language of the work, its place in Turkish language and literature education has been tried to be determined. The study will contribute to the vocabulary of Turkish and the research to be done in this field. Yedi Gülşen, Chagatai, Language and Literature Education, Literary Language
The examination of the Mesnevi of Chagatai named Yedi Gülşen in terms of literary language within the frame of Turkish language and literature education
Keywords: Chagatai literature; Çağatay edebiyatı; Dilbilim; Education and training; Eğitim öğretim; Linguistic; Mesnevi; Turkish language; Turkish language and literature; Turkish literature; Türk dili; Türk dili ve edebiyatı; Türk edebiyatı; Yedi Gülşen