Bankalarda kredilendirme sürecinde istihbarat, nitel ve nicel veri analizi ve derecelendirme - Demirtürk, Barış (My University, 2011)
hbarat, Nicel Veri, Nitel Veri, Kredilendirme Süreci, Derecelendirme ÖZET BANKALARDA KREDİLENDİRME SÜRECİNDE İSTİHBARAT, NİTEL VE NİCEL VERİ ANALİZİ VE DERECELENDİRME Kredi analizinde temel amaç, kredi isteklisinin, sözleşme koşullarına uygun olarak krediyi geri ödeme kapasitesine ve arzusuna sahip olup olmadığını saptamak yoluyla kredi riskini azaltmaktır. Kredi analizi, kredi talebinde bulunan firmanın mali tablolarının incelenmesi ile birlikte firmanın geçmiş, cari ve en önemlisi gelecekteki sonuçlarının firma performansını etkileyen ve etkileyecek bütün faktörlerin değerlendirilmesi süreçlerini kapsamaktadır. Kredi analizi ayrıca talep edilen kredinin risk derecesini belirlemeyi, kredi müşterisinin mali durumunun ve ekonomik faaliyetlerinin, banka kaynakları ve kredi politikası dikkate alınarak incelenmesi süreçlerini de içermektedir.Bu çalışmada bankalarda kredilendirme sürecinde istihbarat, nitel ve nicel veri analizi ve derecelendirmenin önemi vurgulanmaktadır. Intelligence,Qualitative Data, Quantitative Data, Credit Facility Process, Racing

INTELLIGENCE, QUALITATIVE AND QUANTITATIVE DATA ANALYSIS AND RATING IN THE CREDIT FACILITY PROCESS IN BANKS Main purpose of a credit analysis is to minimize the risk by determining whether the requester has the capacity and intention of repayment in accordance of the conditions stated on the agreement or not. A credit analysis covers the examination process of the requester firm’s financial statements along with the firm’s past, current, most importantly future performance and of all the factors that effected and will effect these performances. A credit analysis also includes processes of defining the degree of the risk, examination of financial status and economic actions of the requester by considering the policy and sources of the bank. This study refers the importance of intelligence, qualitative and quantitative data analysis and rating in the credit facility process in banks.
Keywords: İstihbarat_Bankalar ve Bankacılık; Kredilendirme_Bankalar ve Bankacılık; Nicel Veri; Nitel Veri