İlkokula Erken Yaşta Başlayan Öğrencilerin Okula Uyum Süreci ve Akademik Başarı Bağlamında Yaşadıkları Sorunlar_x000D_ - ÖZDEMİR, ALİ (My University, 2019)
Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 21/7/2012 tarih ve 28360 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan genelge ile veli isteği doğrultusunda 60-66 aylık öğrencilerin ilköğretime kaydı yapılabilmektedir. Bu araştırmanın amacı ilkokula veli isteği ile başlayan öğrencilerin (60-66 aylık) yaşadıkları uyum sorunları ile akademik başarılarının, veli ve öğretmen görüşlerine göre tespit edilip, değerlendirilmesidir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu, İstanbul ili Pendik ilçesinde sınıf öğretmeni olarak görev yapan 5 öğretmen ve bu öğretmenlerin sınıfında erken yaşta okula başlayan 5 öğrenci velisinden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, verilerin analizindede betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre ilkokula erken yaşta başlayan çocukların gelişim özelliklerine bağlı olarak hazırbulunuşluk düzeylerinin yetersiz olduğu, çeşitli uyum sorunları yaşadıkları ve buna bağlı olarak akademik başarılarının düşük olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. İlköğretim birinci sınıfa devam eden öğrencilerin gelişim özellikleri açısından benzer ay aralığında olacak şekilde düzenlenmesi, okulöncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve ilköğretimde fiziksel aktivite derslerinin arttırılması gibi uygulamalar, yaşanan sorunların çözümünde katılımcılar tarafından önerilmiştir.

Regulation on Primary Education Institutions of the Ministry of National Education With the circular published in the Official Gazette dated 21/7/2012 and numbered 28360, children between 60 and 66 months of age can be enrolled in primary school in line with the request of parents. The aim of this study is to determine and evaluate the academic achievement of the students who started with the request of parents (60-66 months) and their academic achievement according to the opinions of parents and teachers. In this study, a qualitative research method and phenomenological research design were used. The study group consisted of 5 teachers who work as primary school teachers in Pendik district of İstanbul and 5 parents who start school at an early age. Data were collected by semi-structured interview form, descriptive analysis method was used to analyze the data. According to the findings of the study, it has been concluded that due to the developmental characteristics of children starting early in primary school, the levels of readiness are inadequate, they experience various adaptation problems and their academic achievement is low. The applications of primary school first grade students in the same month range in terms of their developmental characteristics, the expansion of preschool education and the increase of physical activity courses in primary education are suggested by the participants in solving the problems._x000D_ _x000D_ _x000D_
Adaptation Process of Students Who Start Primary School at an Early Age and Their Problems on the Context of Academic Success