Günümüz Türk resim sanatında Post Osmanlıcılık ve arabesk kültür - Sarp, Hüseyin Özgür (My University, 2010)
Tezin esasını, farklı kültürlerin etkisiyle çağdaş Türk Resim Sanatımızın özerkliği üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek oluşturmaktadır. Kültürümüz, Orta Asya’dan bugüne Anadolu’nun eski medeniyetlerinden de beslenerek gelmiştir. İslamiyet’in etkisiyle din eksenli Arap kültürüyle yakın temas içine giren kültürümüz, son 200 yılda Avrupalı kültürlerin yörüngesine girme tehdidi yaşamaktadır. Aydınlanmacı ve Oryantalist eğilimlerin etkili olduğu bu yıllar dikkatle incelenmeye değer niteliktedir. Daha sonra Cumhuriyet’in kuruluşuna da öncülük edecek olan Avrupa merkezli aydınlanma hareketinin yerli temsilcileri ilerici Genç Osmanlılar olacaktır. Fatih döneminde Avrupalı ressamların Topkapı Sarayı’na davet edilmesiyle beraber değişim rüzgârları da aynı kapıdan içeri girmiştir. Orta Asya kökenli geleneksel sanatımız olan minyatür, batılı resim anlayışının içinde eriyip yitmiştir. Tezhip Sanatı bu rüzgârlardan önemli yaralar almış, Barok ve Rokoko gibi sanat akımlarının etkisi altında kalmıştır. Hat sanatı ise hemen hiç etkilenmeyen belki de tek sanat alanımızdır. Çağdaş Türk Resim Sanatı’nda İzlenimcilik ve Oryantalizm gibi eğilimler, Cumhuriyet’ten önceki ve sonraki dönemlerde kesintiye uğramamış, Sanay-i Nefise’den günümüz çağdaş oluşumlarına kadar sosyokültürel, sosyoekonomik alanlarındaki değişim ve dönüşümlerle birlikte modern sanatlarla yoğrulup gelişmiştir. Son yıllarda ‘Postmodern’ anlamda Çağdaş Türk Resim Sanatı’nın özgünlüğünü tehdit eden yeni oryantalizm, yeni kitsch ve yeni (post) Osmanlıcılık gibi eğilimlerinin geliştiğini görüyoruz. Bu etkilerin sanat ortamımızda oluşan bilinçli veya bilinçsiz sonuçlarını bu tezin kapsamında gösterilmesi ve tartışmaya açılması amaçlanmıştır.

The basis of this thesis is to attract notice to negative effect of different cultures on the autonomy of the Contemporary Turkish Pictorial Art. Our culture from Central Asia hitherto has built up by being influenced from the ancient Anatolian civilizations. It has been threatened by changing to European cultural axis for the last 200 years that had touched elbows with Arabian culture with the influence of the Islamic religion. These years that Enlightenmentism and Orientalism were effective are worth analyzing. Local representatives of European centered enlightenment movement will be progressive young Ottomans who later will also lead the foundation of the Republic. Winds of change had also come into when the European artists were invited to Topkapı Palace during Fatih sovereignty. Miniature, our Central Asia oriented traditional art, melted and died away in the western pictorial art concept. Gilding art had seriously wounded by these winds and stayed under the influence of Baroque and Rococo movements. Perhaps calligraphy is our only artistic field that has not been affected at all. Trends like Impressionism and Orientalism in the Contemporary Turkish Pictorial Art have not interrupted during the periods before and after the Republic. It has mingled and developed with modern arts and with socioeconomic and sociocultural changes and transformations from ‘Sanay-i Nefise’ until today’s contemporary formations. In recent years, we perceive that movements like post Orientalism, neokitsch, and post Ottomanism that threatened the originality of the Contemporary Turkish Pictorial Art in the “post modern” concept have developed. In this thesis it has been aimed to demonstrate and bring into sharp relief the conscious and unconscious consequences of these effects that have come into existence in our art environment.
Keywords: Resim Sanatı