Kağıt ve kağıt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin finansal performanslarının değerlendirilmesi - ERGÜL, NURAY (My University, 2023)
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de kağıt ve kağıt ürünleri sektörü çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu sektör, hem iş hayatında hem de özel hayatta ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmını karşılamaktadır. Türkiye’de kâğıt ve kâğıt ürünleri üretimi 2022 yılında 1,2 miyar dolarlık işlem hacmine ulaşmıştır. Teknolojik gelişmeler ve yaşanan Covid 19 gibi krizler sektörün genişlemesine ve değişime uğramasına neden olmuştur. Sektörde yaşananlar beraberinde kağıt ve kağıt üreticisi şirketlerin varlık ve kaynak dengelerini optimum düzeyde tutmalarını gerekli kılmaktadır. Aksi halde yaşanan gelişmeler şirketlerin finansal yapılarının da bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla kağıt ve kağıt ürünleri üreticisi şirketlerinin performanslarının analizi bu şirketlerin sürdürülebilirlikleri açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı; BIST kağıt ve kağıt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin finansal performanslarının analiz edilmesidir. Çalışmada ELECTRE ve COPRAS yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu şirketlerin performanslarının analizinde 2017-2021 yıllarında BIST kağıt ve kağıt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ait finansal tablolar kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda her iki yöntemle elde edilen bulguların birbirleriyle örtüştüğü ve 2017- 2021 yıllarında en yüksek performansı \"KARTN\" kodlu şirketin gösterdiği tespit edilmiştir. Literatürde kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün finansal performansının ELECTRE ve COPRAS yöntemleri ile analizinde yeterli amprik çalışma bulunmamaktadır. Literatürdeki bu açığı kapatmak için çalışmada kağıt ve kağıt ürünleri sektöründeki şirketlerin finansal performanslarını incelenmektedir. Çalışma kağıt ve kağıt ürünleri sektöründeki karar alıcıların yatırım ve finansman gibi kararlarının kolaylaştırılması ve güçlendirilmesini sağlayacak bilgiyi sunarak bu sektörün finansal performansını inceleyen araştırmacılar için literatüre katkı sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sektörü, ELECTRE Yöntemi, COPRAS Yöntemi, Performans Analizi.

As in the world, the paper and paper products sector has a very important place in Turkey. This sector meets a significant part of our needs in both business and private life. Paper and paper products production in Turkey reached a transaction volume of 1.2 billion dollars in 2022. Technological developments and crises such as Covid 19 have caused the sector to expand and change. Experiences in the sector, together with the paper and paper producer companies, make it necessary to keep the balance of assets and resources at the optimum level. Otherwise, the developments may cause the financial structures of the companies to deteriorate. Therefore, the analysis of the performance of paper and paper products manufacturing companies is of great importance for the sustainability of these companies. The aim of the study is to analyze the performances of companies operating in the BIST paper and paper products sector. ELECTRE and COPRAS methods are used in the study. In the analysis of the performances of these companies, financial statements of companies operating in the BIST paper and paper products sector for the years 2017-2021 were used. As a result of the study, it was determined that the findings obtained by both methods overlap with each other and the company with the code "KARTN" showed the highest performance in the findings obtained by both methods in 2017-2021. There are not enough empirical studies in the literature to analyze the financial performance of the paper and paper products industry with ELECTRE and COPRAS methods. In order to close this gap in the literature, the financial performances of companies in the paper and paper products sector are examined in the study. The study contributes to the literature for researchers examining the financial performance of the paper and paper products sector by providing information that will facilitate and strengthen the decisions of decision makers such as investment and financing.
Evaluation of financial performance of companies operating in the paper and paper products sector
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Finans Ekonomisi; Social Sciences and Humanities; Financial Economics; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Social Sciences & Humanities; Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sektörü; ELECTRE Yöntemi; COPRAS Yöntemi; Performans Analizi; Paper and Paper Products Industry; ELECTRE Method; COPRAS Method; Performance Analysis