Hipoparatiroidi: Etiyoloji, klinik ve tanıya gidiş - YAVUZ, DİLEK (Akademisyen Yayınevi Kitabevi, 2023)
Hipoparatiroidi (hipoPT) hipokalsemi ve eşlik eden düşük/ölçülemeyecek kadar düşük paratiro id hormon (PTH) düzeyleri ile karakterize ender bir hastalıktır (1). Hipoparatiroidi tanısı biyokimyasal olarak dü zeltilmiş kalsiyum veya iyonize kalsiyum düzeyi nin normalin altında olması ve eşlik eden uygun suz serum PTH düşüklüğü/ölçülemeyecek kadar düşük olması ile konur (1,2). Hipoparatiroidi prevalansı Kuzey Amerika’da 100,000 de 37, Avrupa’da 100,000 de 22 olarak rapor edilmiştir. Ülkemizdeki prevalansı bilinme mektedir. Hipoparatiroidi, renal yetmezlik, böbrek taşı, posterior subkapsüler katarakt, intraserebral kal sifikasyon riskini arttırmaktadır. Kardiyovasküler hastalık, kemik kırığı ve malinite riskini de art tırabileceği rapor edilmektedir. Kronik hipokal semi, hiperkalsiüri ve diğer komorbid sorunların mortaliteye etkisi açık değildir. Uzun dönemde hipoPT tedavisinde yetersizlik, akut ve kronik komplikasyonlar hastalığın morbiditesini etkile yen unsurlardır (1,2
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; İç Hastalıkları; Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Internal Diseases; Endocrinology and Metabolic Diseases; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; ENDOCRINOLOGY & METABOLISM; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Endokrin ve Otonom Sistemler; Dahiliye; Aile Sağlığı; Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Endokrinoloji; Yaşam Bilimleri; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Endocrine and Autonomic Systems; Internal Medicine; Family Practice; Endocrinology, Diabetes and Metabolism; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Endocrinology; Life Sciences