SAĞLIK YÖNETİMİ MEZUNLARININ ÖZYETERLİLİKLERİNİN İSTİHDAM DURUMUNA ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmanın temel amacı, Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının istihdam durumunu belirlemek ve özyeterliliklerinin istihdam durumlarına etkisini saptamaktır. Tanımlayıcı araştırmada elektronik anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 1988-2017 yılları arasındaki Sağlık Yönetimi Bölümü mezunları oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde rastgele örneklem yöntemi kullanılmış olunup, örneklemin geçerlik ve güvenirliğini sağlayacak sayıya ulaşılması yeterli görülmüştür. Sağlık Yönetimi mezunlarının istihdam durumunu belirlemeye yönelik olan sorular araştırmanın amacına uygun olarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuştur. Öz-yeterlilik ölçeği olarak Yeşilay (1996) tarafından uyarlanan ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin Cronbach alpha katsayısı 0,92 olarak saptanmıştır. Çalışmaya 255 kişi katılmış olup, katılımcıların %63.50’si kadındır. Katılımcıların çoğunluğu (58.80) çalışmamaktadır. Çalışanların ise %66.70’i kendi alanında çalışmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre anketi cevaplayanların öz-yeterlilik düzeyi 3.78±0.89.’dir. Sağlık Yönetimi mezunlarının istihdam oranının düşük olduğu ve meslek sahibi olanların da bir kısmının kendi alanı dışında çalıştığı gözlemlenmiştir. Kadınların istihdam oranı ise erkeklerden daha yüksektir. Eğitim düzeyi de istihdam oranını büyük ölçüde etkilemektedir. Araştırmanın bir diğer boyutu olan öz-yeterlilik boyutu sonucunda, mezunların öz-yeterliliklerinin yüksek olduğu görülmüştür. Mezunların cinsiyeti, mezun oldukları üniversite ve meslek sahibi olma durumları ile öz-yeterlilik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuçlara göre erkeklerin öz-yeterliliklerinin kadınlardan daha yüksek olduğu ve meslek sahibi olanların özyeterliliklerinin meslek sahibi olmayanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür.

The aim of this study was to evaluate health management students’ employment situation and to determine the effect of their self efficacy on this. Data were collected by electronic questionnaire in this descriptiveresearch. Population of this study was graduates finishing health management department between 1988 and 2017. It was considered sufficient to reach number of study group that will provide the validity and reliability. The questions to determine the employment status were created by the researchers in accordance with the purpose of the research. Self efficacy scale developed by Yeşilay (1996) was used. The Cronbach alpha coefficient of the scale was calculated as 0.92. Study group consisted of 255 (F/M: 162/93) participants. Majority of the study group (58.80% ) didn’t have a job. 66.70% of the group having a job worked in their field. Self efficacyavarage of the study group was found as 3.78±0.89. It was observed that employment rates of health management graduates was low and some of the group worked in different sector. In addition, women's employment level was higher than men's. The level of education also greatly affected the employment rate. It was found thatself efficacyavarage of gradutes was high. It was determined that relation ship between gender, the university was graduated, working status and self efficacy. It was found that men's self efficacy was higher than women, and self-efficacy level of group having a job was higher than didn’t.
THE IMPACT OF SELF-EFFICACY SELF-SUFFICIENCY OF HEALTHCARE MANAGEMENT GRADUATES ON EMPLOYMENT STATUS
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri