Travmatik hifemada klinik özellikler ve kornea endotel hücre sayısı - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç : Künt glob travması sonucu oluşan ve perforasyonun eşlik etmediği hifemalı hastalarda. hastalığın klinik özelliklerini. hifemanın görme prognozu üzerine ve travmanın kornea endotel hücre dansitesi üzerine etkisini değerlendirmek. Yöntem : 2004 Ekim - 2005 Haziran tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı. Travma Birimine başvuran künt travmaya bağlı hifema tanısı alan 42 hasta prospektif olarak incelendi. Sonuçlar : Hastaların ortalama yaşı 25.4 ± 6.2(6-53) bulundu. %19 (n=8) hastada Grade 0. %57 (n=24) hastada Grade I. %17 (n=7) hastada Grade II. %5 (n=2) hastada Grade III. %2(n=1) hastada Grade IV düzeyinde hifema saptandı. Hastaların son muayenelerinde Snellen eşeline göre 0.3 seviyesinin altında hasta bulunmazken. görme keskinliği 0.3 - 0.6 seviyesinde olan hasta sayısı 2 (%5) ve 0.6-1.0 seviyesinde olan hasta sayısı 40 (%95) olarak bulundu. Hastaların hifema bulunan gözlerinde. başvuru anındaki ortalama endotel hücre sayısı ile (2480.5 ± 291.3 hc/mm2) 1. ayda ölçülen ortalama endotel hücre sayısı (2495.5 ± 297.9 hc/mm2) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Tartışma : Perforasyon olmayan künt travmaya bağlı hifemalı hastalarda görme prognozu genellikle iyidir. Çalışmamızda. travmanın etkisiyle kornea endotel hücre sayısında değişiklik gözlenmemiştir. Ancak hifemalı hastalar özellikle göz içi basıncı artışı gibi sık görülen komplikasyonlar açısından sık aralıklarla takip edilmelidir.

Purpose : To evaluate the clinical manifestations of hyphema. effects of hyphema on visual prognosis. and effects of trauma on corneal endothelium cell density in patients with hyphema caused by blunt globe trauma without perforation. Methods : Forty-two patients referred to Istanbul University. Istanbul Faculty of Medicine. Department of Ophthalmology. Trauma Service between 2004-2005. who had been diagnosed as hyphema due to blunt trauma. were prospectively examined. Results : The mean age of 590 patients was 25.4 ± 6.2 years (range 6 to 53). Hyphema patients were grouped according to grading degree as follows: Grade 0 in 9% patients (n=8).Grade I in 57%(n=24). Grade II in 17% (n=7). Grade III in 5% (n=2). Grade IV in 2% (n=1). During the final examination of the patients no patient was determined below 0.3 according to Snellen Chart. 2 patients (5%) were determined to be between 0.3-0.6. and 40 patients (95%) were determined to be between 0.6-1.0. No statistically significant difference was determined in the affected eyes of hyphema patients regarding the mean endothelial cell number during admission (2480.5 ± 291.3 cell/mm2) and mean endothelial cell number determined at the end of the 1st month (2495.5 ± 297.9 cell/mm2). Conclusion : Visual prognosis is generally good in patients with hyphema caused by blunt globe trauma without perforation. In the present study. no difference was determined in the number of endothelial cells. However. hyphema patients should be monitored frequently within terms of common complications such as elevated intraocular pressure.
Clinical characteristics and corneal endothelium density in traumatic hyphema
Keywords: Onkoloji; Göz Hastalıkları; Üroloji ve Nefroloji