ALMAN HUKUKUNDA EVLATLIK İLİŞKİSİNİN RE\'SEN KALDIRILMASI - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Türk ve İsviçre hukuklarından farklı olarak Alman hukukunda evlatlık ilişkisinin re\'sen kaldırılması mümkündür. Geçerli olarak kurulmuş evlatlık ilişkisinin ortadan kaldırılmasına olanak tanımayan kanun koyucu ciddi sebeplerin varlığı durumunda evlatlık ilişkisine re\'sen müdahale edilmesini özel olarak düzenlemiştir. Alman hukukunda evlatlık ilişkisinin re\'sen kaldırılmasını düzenleyen BGB §1763 hükmü çocuğun menfaati ilkesi üzerine yapılandırılmıştır. Hakim, evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına ilişkin ciddi sebeplerin varlığını çocuğun menfaati ilkesinden hareket ederek takdir eder.

Unlike the Turkish and the Swiss law the cancellation of adoption relationship by the court of it s own motion is possible in the German law. As a general rule the aim of the legislator is to build the adoption relationship as an irreversible relation. Correspondingly, if there are serious reasons the court will cancel the adoption relationship by it s own motion. BGB §1763 is based on the best interests of the child. So when the judicial discretion is into force the best interests of the child must be taken into consideration.
Keywords: Hukuk