Özel yetenekli öğrencilerin teknoloji ile birlikte kendi kendine öğrenme seviyelerinin incelenmesi: Balıkesir ili örneği - Güneş, Burak Zeki (My University, 2019)
Bu araştırmada özel yetenekli öğrencilerin teknoloji ile birlikte kendi kendine öğrenme seviyelerinin ne ölçüde olduğu ve hangi faktörlere göre değişiklik gösterdiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen çalışmada aşağıdaki durumlara göre cevaplar aranmıştır. Özel yetenekli öğrencilerin teknoloji ile birlikte kendi kendine öğrenme seviyeleri ve bu seviyeleri oluşturan faktörlerden öz yönetim ve niyetli öğrenmenin öğrencilerin cinsiyetlerine, yaşlarına, bilim ve sanat merkezinde devam ettikleri programlara, sınıflarına, evlerinde bilgisayar bulunup/ bulunmamasına, evlerinde internet bağlantısı bulunup/ bulunmamasına, internete bağlanma sürelerine, interneti kullanım amaçlarına, herhangi bir eğitim platformuna üye olup/ olmamasına ve bu eğitim platformunu kullanım sıklığına göre değişmekte midir? Araştırmanın evrenini Balıkesir ili Bandırma, Burhaniye ve Karesi ilçelerinde yer alan bilim ve sanat merkezlerine devam eden özel yetenekli tanısı almış 875, örneklemini ise yine bu öğrencilerin 521 tanesi oluşturmaktadır. Araştırmada Türkçe’ye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları Demir ve Yurdugül (2013) tarafından yapılmış Çocuklar için Teknoloji ile Birlikte Kendi Kendine Öğrenme Ölçeği (Teo ve diğ., 2010) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili Kolmogorov-Smirnov normallik analizi, betimsel istatistikler, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Post-Hoc Testleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde özel yetenekli öğrencilerin teknoloji ile birlikte kendi kendine öğrenme seviyelerinin yaşlarına, devam ettikleri programlara, sınıf düzeylerine, evlerinde bilgisayar bulunup bulunmamasına, evlerinde internet bağlantısı bulunup bulunmamasına, internete bağlanma sürelerine, herhangi bir eğitim platformuna üye olup olmamalarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşlarının, devam ettikleri programların ve sınıf düzeylerinin ileri olmasının, evlerinde bilgisayar ve internet bağlantısı varlığının, 4-6 saat internete bağlanmalarının, herhangi bir eğitim platformuna üye olmalarının lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Teknoloji ile birlikte kendi kendine öğrenme seviyelerinin özel yetenekli öğrencilerin cinsiyetlerine, interneti kullanım amaçlarına ve eğitim platformlarını kullanım sıklığına göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ölçeğin ilk faktörü öz yönetim seviyelerinin yaşlarına, devam ettikleri programlara, sınıf düzeylerine, evlerinde bilgisayar bulunup bulunmamasına, internete bağlanma sürelerine, herhangi bir eğitim platformuna üye olup olmamalarına ve bu eğitim platformlarını kullanım sıklıklarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşlarının, devam ettikleri programların ve sınıf düzeylerinin ileri olmasının, evlerinde bilgisayar varlığının, 4-6 saat internete bağlanmalarının, herhangi bir eğitim platformuna üye olmalarının ve bu eğitim platformlarının her gün kullanmalarının lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Bununla birlikte öz yönetim faktörünün özel yetenekli öğrencilerin cinsiyetlerine, evlerinde internet bağlantısı bulunup bulunmamasına ve interneti kullanım amaçlarına göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ölçeğin ikinci faktörü niyetli öğrenme seviyelerinin yaşlarına, devam ettikleri programlara, sınıf düzeylerine, evlerinde bilgisayar bulunup bulunmamasına, evlerinde internet bağlantısı bulunup bulunmamasına, internete bağlanma sürelerine, herhangi bir eğitim platformuna üye olup olmamalarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşlarının, devam ettikleri programların ve sınıf düzeylerinin ileri olmasının, evlerinde bilgisayar ve internet bağlantısı varlığının, 1-3 saat internete bağlanmalarının, herhangi bir eğitim platformuna üye olmalarının lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Niyetli öğrenme faktörünün özel yetenekli öğrencilerin cinsiyetlerine, interneti kullanım amaçlarına göre ve eğitim platformlarını kullanım sıklıklarına göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir.

The aim of this research is to examine the factors that affect the levels of gifted and talented students' self-directed learning with technology and what factors differ those levels. The research which is edited in accordance with the survey method, the questions that are written below are asked. Do the levels of self-directed learning with technology and self-management and intentional learning that construct those levels change according to the students' gender, age, attended programs at science and art centre, levels of class, the existence of computer and internet at their home, the duration of connection to the internet, the aim of connection to the internet, subscription to any education platforms and the frequency of using these education platforms? The universe of the study consists of 875 students who have been diagnosed with special talents who continue to science and art centers in Bandırma, Burhaniye and Karesi districts of Balıkesir and 521 of these students. In the research, self-directed learning with technology scale for young students, the Turkish adaptation and reliability and validity of which was accomplished by Demir and Yurdugül (2013) was applied. The tests of Kolmogorov-Smirnow for normality, descriptive statistics, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Post-Hoc were used with the data. The findings obtained from the analysis showed that the levels of gifted and talented students' self-directed learning with technology change according to the age, attended programs, level of class, the existence of computer and internet connection at their home, the duration of connection to the internet, subscription to any education platforms. There was a significant difference in favor of students' age, continuity and class levels, and the fact that their computer and internet connection in their homes were connected to the internet for 4-6 hours, and they became members of any educational platform. The levels of gifted and talented students' self-directed learning with technology do not change according to the gender, the aims of connection to internet and the frequency of using the education platforms. The first factor of the scale self-management changes according to the age, attended programs, levels of class, the existence of computer at their home, the duration of connection to internet, subscription to any education platforms and the frequency of using the education platforms. There was a significant difference in favor of students' age, program and class levels, and the presence of computers in their homes, their connection to the internet for 4-6 hours, their membership in any educational platform, and their use every day. In addition to this self-management factor doesn’t change according to the gender, the existence of internet connection at their home and the aims of connection to internet. The second factor of the scale intentional learning changes according to the age, attended programs, levels of class, the existence of computer and internet connection at their home, the duration of connection to internet, subscription to any education platforms. There was a significant difference in favor of students' age, program and class levels, and the presence of computers and internet connections in their homes, their connection to the Internet for 1-3 hours, in favor of being a member of any educational platform. The intentional learning factor doesn’t change according to the gender, the aims of connection to internet and the frequency of using the education platforms.
Keywords: Gifted and talented students; intentional learning; kendi kendine öğrenme; niyetli öğrenme; öz yönetim; Özel yetenekli öğrenciler; self-directed learning; selfmanagement; technology; teknoloji