19. yüzyıl Mısır’ında kanunlaştırma hareketleri - Ağırakça, Muhammed Hamidullah (My University, 2011)
Kanunlaştırma, Mısır, 19. Yüzyıl, ÖZET 19. YÜZYIL MISIR’INDA KANUNLAŞTIRMA HAREKETLERİ Tezimizde 19. yüzyıl Ġslam hukuk tarihinde kayıp halka olarak adlandırdığımız Mısır’daki kanunlaştırma hareketleri ele alınmış, 1789 tarihinde Mısır’ın Fransızlar tarafından işgal edilmesinden 20. Yüzyılın başlarına kadar devam eden Mehmet Ali Paşa hanedanının hukuk alanındaki çalışmaları incelenmiştir. Çalışmamızda bu dönemdeki Mısır’ın yargı yapısı ele alınmış, hazırlanan temel kanunlar şekil ve içerik yönleriyle değerlendirilmiş, kanunların kaynakları ve şer’î hukukla olan bağlantısı belirtilmiştir. Mısır’da 19. yüzyılda çıkarılan kanunlarda Fransız etkisini gösterebilmek adına Fransa’da hazırlanan başta Medenî Kanun (Code Civil) olmak üzere birçok kanun metni ana başlıklarıyla ele alınmış, Mısır’da çıkarılan kanunlarla bağlantıları değerlendirilmiştir. Muhammed Kadri Paşa’nın kanun taslaklarının da ele alındığı çalışmamızda kamu ve özel hukuk sahasında kırkı aşkın kanun metni araştırmamıza konu edilmiştir. Codification, Egypt, 19th Century

CODIFICATION MOVEMENTS IN EGYPT OF THE 19th CENTURY The codification movements in Egypt which we named as lost ring in 19th century legal history of Islam are discussed and the works of Mehmet Ali Pasha dynasty which continued from the occupancy of Egypt by France in 1789 until the beginning of 20th century about law are viewed in the thesis. In the study, judgment structure in Egypt of this period is handled, the basic laws are evaluated in aspects of their frames and contents, sources of laws and their relations with Islamic law are cited. Starting with Civil Code, many law texts are handled with their main titles to represent the French effect on the 19th century laws legislated in Egypt and their relations with the laws legislated in Egypt are evaluated. Over 40 law texts in public and private law areas are included in the subjects of the study which also deals with Muhammed Kadri Pasha’s bills.
Keywords: İslam Dini; İslam Hukuku; Kanunlaştırma_Mısır