Sanayi bölgesinde çalışan erkek çocukların eğitim sorunları üzerine bir alan araştırması - Gökmen, Ahmet Can (My University, 2005)
Ülkemizde çocukların çalışması, mevcut yasal düzenlemelere ve uluslararası anlaşmalara rağmen güncelliğini sürdürmektedir. Ulusal düzenlemelerin mevcut uluslararası normlarla uyum gösterdiği ülkemizde, konuya ilişkin hukuki alt yapı olarak bir eksik göze çarpmamaktadır. Yasal düzenlemelerde herhangi bir eksik bulunmamasına karşın çocukların çalışması bir sosyo-ekonomik sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Çocuk emeğinin kullanım biçimleri; köyde ve kentte, sokakta ve sanayide uğraşılan işin niteliğine bağlı olarak farklı özellikler taşımaktadır. Çocuk işçiliği sorununu, yapılan işe veya uğraşılan mesleğe göre farklı kategoriler içerisinde değerlendirmek gerekmektedir. Sanayi bölgeleri, çocuk çalışmasının yaygın olarak görüldüğü alanlardan birisidir. Bu bölgelerde çocuklar, çırak adı altında uzun saatler ve ağır çalışma koşulları altında işçi olarak çalışmaktadırlar. Çocukların eğitim hayatlarından erken yaşta kopmalarında, yoksulluk en önemli faktörlerden biri olmakla beraber, salt neden değildir. Yoksulluk göreli bir kavramdır ve herkes için farklı derecelerde etki gösterebilir. Bununla beraber, örgün eğitimin güncel sorunları ile mesleki eğitimin toplumun geneline yayılamaması da çocukların eğitime olan güvensizliklerini pekiştirmektedir. Birisi iş başında diğeri eğitim hayatında iki eğitmen olarak, usta ile öğretmenin çocuklara karşı olan tutumları, çocukların eğitim hayatı ile iş hayatı arasında tercih yapmasında önemli bir etken olarak dikkati çekmektedir. Child labour in our country, despite current legal arrangements and international agreements, still holds its actuality. Turkey, where national arrangements are compatible with international norms, do not seem to present deficiency pertaining to this issue, in terms of law infrastructure. However, child labour stands as a socioeconomic matter. Means of using child labour shows different patterns in urban and rural areas, streets and industry depending on the characteristics of work. This should lead us to examine child labour matter in various categories as a result of these diverse features. Industry zone is one of the regions where child labour is commonly encountered. In this zone, children are made to work under the title apprentice, loaded with heavy working conditions and long working hours. Destitution, yet one of the most significant factors, is not the only reason for children to disconnect from educational life in very early stages of life. Destitution is a relative concept and it can function at different levels for different individuals. In addition, current problems with formal education and inability of professional education to spread over the general society, contribute to children's mistrust on education. Foreman and teacher's, as two educators- one in professional and one in educational life, attitude towards children act as a critical factor on children to make a choice between educational and professional life.
Keywords: Çocuk İşçiler_Eğitim