Aşırı halofik archaea’nın çeşitli polimerik destek maddelerine immobilizasyonu ve selülaz aktivitelerinin tayini - Gözüaçık, Aslı (My University, 2004)
Tuzköy Tuz Madeni'nden seçilen ve %25, %15 ve %10'luk NaCl içeren besiyerinde üreyen kalitatif olarak selülaz aktivitesi gösterdiği saptanmış 4TK1, 2TK2 ve 2TK3 suşlarının selülaz aktiviteleri kantitatif olarak saptanmıştır. Bu aktiviteye tuz konsantrasyonun, pH'ın ve sıcaklığın etkisi araştırıldıktan sonra hücreler poliakrilamid ve alginata immobilize edilmiş, immobilizasyon öncesi ve sonrası ile zamanın enzim aktivitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Selülazın 2.5 M NaCl konsantrasyonunda ki enzim çalışma çözeltisinde 25ºC'de ve pH 7'de en iyi aktiviteyi gösterdiği %10 NaCl içeren besiyerinde üreyen suşların aktivitelerinin en yüksek olduğu ve bu suşlar arasında en iyi sonucu 2TK2 suşunun verdiği saptandı. Optimal çalışma şartları saptandıktan sonra hücreler poliakrilamid ve sodyum alginata immobilize edildi. Hücreler için alginat, poliakrilamid ile karşılaştırıldığında iyi bir destek maddesi olmadığı ve her iki destek maddesi için de aktivite immobilizasyon işleminden sonra belirgin şekilde düştü. Haziran, 2004 Aslı GÖZÜAÇIK

IMMOBILIZATION OF HALOPHILIC ARCHAEA TO VARIOUS POLYMERIC SUPPORTS AND DETERMINATION OF THEIR CELLULASE ACTIVITY The strains which were chosen in this study were isolated from Tuzkoy Salt Mine in a previous study and the cellulase activity of the strains, 4TK1, 2TK2 and 2TK3 grown in liquid medium containing 25%, 15% and 10% NaCl was determined. The effects of salt concentration, pH and temperature were investigated, then the cells were immobilized on to polyacrylamide and alginate and the cellulase activity was compared before and after the immobilization process and the effect of time on immobilization was determined. The cellulase was maximally active in 2.5 M NaCl enzyme working buffer, the maksimum activity was attained at 25º C and the cellulase activity of all the strains grown at 10 % NaCl was optimal and among the strains the maximum activity was attained for the 2TK2 strain. After determining the optimal working conditions, the cells were immobilized to polyacrylamide and sodium alginate. Alginate was not a good support for the cells when compared to acrylamide and the activity considerably decreased after the immobilization processes for both of the supports.
Keywords: Biyokimya; Biyoloji