Pedi̇atri̇k laparoskopi̇k pi̇yeloplasti̇de perkütan üreteral stent yerleşti̇ri̇lmesi̇ - ŞEKERCİ, ÇAĞRI AKIN; TARCAN, TUFAN; YÜCEL, SELÇUK; TANIDIR, YILÖREN (My University, 2022)
Amaç: Son yıllarda üreteropelvik bileşke (UP) darlığı olan çocuklarda laparoskopik yaklaşım ile piyeloplasti birçok merkezde uygulanmaya başlamıştır. Öğrenim eğrisi uzun olduğu bilinen bu minimal invaziv yaklaşımın her aşaması için çeşitli yöntemler tarif edilmiştir. Bu video bildiride çocuklarda laparoskopik piyeloplasti sırasında üreteral stent yerleştirilmesini kolaylaştıran bir yöntemin sunulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Sağ UP darlık nedeniyle laparoskopik piyeloplasti uygulanan bir hastanın cerrahisini paylaştık. Genel anestezi altında umblikus hizasında orta hattan Hasson tekniği ile 5 mm’lik trokar yerleştirildi. 5 mm’lik ve 30 derecelik laparoskopi lensi görüntüsü altında karaciğer ekartörü ve iki el aleti için biri orta hatta, diğeri krista iliaka anteriorsuperiorun 2 cm mediosüperiorunda olacak şekilde toplam üç adet daha 5 mm’lik trokar yerleştirildi. Ardından 10 mmHg karın içi basınç altında transperitoneal yaklaşım ile çıkan kolon medialize edildi ve UP diseke edildi. Bir adet çaprazlayan aksesuar damar olduğu izlendi. Renal pelvis iki adet askı sütürü ile batın ön duvarına çadır şeklini alacak şekilde asıldı. Bu asma işlemi içinden sütür mataryeli geçirilen bir anjiokat yardımıyla vücut dışına alınıp, cilt üzerinden bir klemp yardımıyla sabitlenerek gerçekleştirildi. Pelvis asıldıktan sonra UP insizyonu ve üreter spatülasyonu yapıldı. Ardından cilt üzerinden üretere ulaşılacak en uygun nokta belirlenerek no 18 anjiokatla batına giriş yapıldı. İğne dışarı alınarak 4 Fr üreter stentin kılavuz teli anjiokat üzerinden üreter içerisinde yeterince ilerletildikten sonra anjiokat çekilerek vücut dışına alındı. Ardından stentin batın katlarından girişini kolaylaştırmak için kılavuz telinin cilde giriş yerine No 11 bistüri ile milimetrik bir insizyon yapıldı. Daha sonra stentin ittiricisi kılavuz teli üzerine yüklenerek cilt girişi ile batın duvarında uygun yol oluşturuldu. Ardından ittirici çıkartılarak kılavuz üzerinden 4 Fr 16 cm üreteral stent yerleştirildi ve kılavuz vücut dışına alındı. Stentin proksimal ucu renal pelvise yerleştirildi. Ardından aksesuar damarlar posteriora yerleştirilerek UP anastomozu yapılarak operasyona son verildi. Bulgular: 2019 – 2021 yılları arasında ortanca yaşı 8,5 yıl (3–14) olan 18 çocuğa bu yöntemle ile laparoskopik piyeloplasti sırasında üreteral stent yerleştirilmiştir. Tüm olgularda postoperatif yapılan direkt üriner sistem grafisinde stentler yerinde olması gereken pozisyonda izlenmiştir. Hiçbir olguda stent pozisyonu ile ilgili bir komplikasyon izlenmemiştir. Sonuç: Perkütan yolla üreteral stent yerleştirilmesinin laparoskopik piyeloplastinin bu aşamasında alternatif bir yöntem olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : PİYELOPLASTİ,LAPAROSKOPİK,PERKÜTAN,UPBD
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Pediatrik Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Pediatric Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nefroloji; Cerrahi; Nephrology; Surgery; PİYELOPLASTİ; LAPAROSKOPİK; PERKÜTAN; UPBD