Sanat ve tasarım eğitiminde tatbiki güzel sanatlar okulu gerçeği - Ak, Bircan (My University, 2008)
Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu, Türkiye’deki önemli üç sanat eğitimi kurumundan biridir. Osmanlı döneminde, 1883 yılında kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi, sanat eğitimi veren ilk kurumdur. Mimarlık, şehircilik, resim ve heykel gibi alanlarda öğretim veren kurumun kuruluş gerekçesi, yapı sanatıyla ilgili eleman ihtiyacıdır. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü ise, 1932 yılında kurulduğunda, orta öğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmek amacındaydı. Kurulması, uzun yıllar önce, Gazi Eğitim Enstitüsü’nün kurucuları ve hocaları tarafından düşünülmüştür. Bu hocalar, İsmail Hakkı Tonguç, Hayrullah Örs, Hakkı İzet, Sait Yada, Ferit Apa, Hakkı Uludağ’dır. Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) Mesleki Teknik Öğretim Müsteşarlığı, okulu kurma ve danışmanlık yapması için Prof. Dr. Ing. Adolf Gustav Schneck’i görevlendirmiştir. Bu tür okulları ve Bauhaus ekolünü iyi tanıyan Prof. Schneck, mimar, mühendis, mobilya tasarımcısı, teorisyen ve eğitimcidir. 1955 yılında Türkiye’deki sanat okullarını inceleyen Prof. Schneck, Almanya ile Türkiye arasında sık sık seyahat ederek, okulun kuruluş aşamaları ile tek tek ilgilenmiş ve açıldıktan sonra da takibini yapmıştır. Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu 1957 yılında öğretime başlamıştır. Amacı, ülke sanayinin ihtiyacı olan tasarımcıları mükemmel bir şekilde yetiştirmektir. Bu amaçla da Türkiye’deki sanat eğitimi kurumlarından ayrı bir yerde durmaktadır. Beş bölümle; Mobilya ve İç Mimarlık, Grafik, Tekstil, Dekoratif Resim ve Seramik Bölümleriyle öğretime başlayan Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu, sanat eğitimine birçok yenilik kazandırmıştır. Bunlardan en önemlisi, öğretimin ilk yılının Temel Sanat Eğitimi’ne ayrılmasıdır. Bütün bölümlerin birarada ders yapmaları, öğretim elemanları arasında Almanların bulunması, bu yolla dışarıdaki gelişmelerin zaman farkı olmadan izlenmesi, yeniliklerin eğitim-öğretime hemen yansıtılması ve öğrenci temsilcilerinin yönetime aktif olarak katılması bir solukta sayılabilecekler arasındadır. Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu da, tıpkı Bauhaus programlarının uygulanması gibi, belli bir programa sadık kalmayarak, fakat yaşayarak, değişimleri gereksinimler doğrultusunda yapmıştır. Mezun olan öğrencilerinin gazete ilanlarında ısrarla, tercih sebebi olması, okulun kısa zaman içinde başarılı olduğunun kanıtıdır. 1982 yılında Marmara Üniversitesi’ne katılan ve adı Güzel Sanatlar Fakültesi olarak değişen Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu 1957-1982 yılları arasında kurulma misyonunu başarıyla gerçekleştirmiştir.

The Applied Fine Arts School is one of three important art education institutions in Turkey. Founded in 1883 as the Fine Arts School, it was the first Ottoman-era institution to provide arts education. The reason for the foundation of a school providing instruction in disciplines such as architecture, urban planning, painting and sculpture was the need for personnel trained in the building and plastic arts. The Gazi Educational Institute’s Illustration Arts Department, on the other hand, was founded in 1932 in order to develop teachers for secondary education institutions. The idea which led to the Illustration Arts Department’s realization was created many years before by the Gazi Educational Institute’s founders and teachers. These teachers were İsmail Hakkı Tonguç, Hayrullah Örs, Hakkı İzet, Sait Yada, Ferit Apa, and Hakkı Uludağ. The National Education Ministry’s Technical Vocation Instruction Directorship appointed Prof. Dr. Ing. Adolf Gustav Schneck as a consultant for the school’s foundation. Prof. Schneck, who knew this type of technical art school and the Bauhaus School extremely well, was also a theoretician and educator in architecture, engineering, and furniture design. In 1955, Dr. Schneck examined the art schools in Turkey and, travelling frequently between Germany and Turkey, gave close attention to each step in the foundation of the Gazi Institute’s Art Department. Dr. Schneck also continued to follow developments after the school’s opening. Beginning with five departments, Furniture and Interior Design, Graphic Arts, Textiles, Decorative Painting, and Ceramics, the Applied Fine Arts School accomplished many firsts in art education. The most important of these was designating the student’s first year’s coursework as Foundational Art Education. Other innovations included all the departments giving classes together, having Germans among the faculty members, the ability to follow developments abroad without a significant time lapse and immediately apply those developments to teaching and learning, and having student representatives join in the school’s administration in an active capacity. The Applied Fine Arts School, similar to the programs of the Bauhaus School, did not stay tied to a single, set curriculum; instead, it changed its curriculum according to experience and the needs that it encountered. That the school quickly reached success in its stated goals was shown by the insistent preference for the school’s graduates in newspaper employment advertisements. The Applied Fine Arts School began providing education in 1957. The school’s aim was to create the well-educated designers needed by the nation’s industrial sector. This intention gave the school a unique place amongst the other Turkish art education institutions. By joining Marmara University in 1982 and having its name changed to the Fine Arts Faculty, the Applied Fine Arts School successfully accomplished its founding mission during the 1957-1982 period .
Keywords: Sanat; Tasarım