Yatırımcıların Hisse Senedi Alım-Satım Eğilimlerindeki Değişiklikler, Hisse Senetlerinin Borsa Endekslerine Kabul Ya da Endekslerden Çıkarılma Ölçülerinden Biri Olabilir mi? İMKB-30 Endeksi Hisselerini Kapsayan Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Yatırımcılar tarafından genelde tercih edilen finansal piyasalar, enformasyon, operasyon ve tahsis odaklı etkinlik gereksinimlerini karşılayabilmelidir. Genel olarak ifade edilecek olursa; sermaye piyasalarına ilişkin düzenlemelerden beklenen, güven ve istikrar ortamı içinde menkul kıymet ticareti (alım-satımı) yapabilmek için menkul kıymet borsalarının açık, şeffaf ve düzgün bir işleyişe kavuşmasını temin etmek olmalıdır. Bir borsa, her şeyden önce bireysel ve kurumsal yatırımcıların yararlarını kollayan/hedefleyen bir "yatırım piyasa yeri" özelliklerine sahip olmalıdır. New York Borsası, Tokyo Borsası, Paris Borsası, EUREX Borsası gibi yüksek itibara sahip yatırım yerleri, şirketlerin menkul kıymetlerinin borsaya girişlerini sınırlandırabilmek için genellikle borsaya giriş engellerini yükseltme eğilimi içindedirler. Piyasa katılımcılarının alım-satım eğilimlerindeki değişiklikleri ölçebilmek için karşılaştırmalı bir araç olarak çalışmamızda "işlem görme oranı"nı kullandık. Bu aracı -İMKB-30 Endeksi hisse senetlerini kapsayacak şekilde- borsamızın yüksek aktiviteye sahip menkul kıymetlerine uygulamak suretiyle -Türk yatırım piyasasındaki menkul kıymetlerin değişen özelliklerini de dikkate alarak- sermaye piyasası katılımcılarının işlem (alım-satım) eğilimi hususunda önemli bazı bulgulara eriştik.

Eligible financial markets that are generally preferred by investors should satisfy the needs of informational, operational, and allocational efficiencies. Generally speaking, the purpose of the regulations related with capital markets is to secure and provide for the transparent, coherent and prudent operation of the securities exchanges for the objective of transacting securities in a medium of confidence and stability. An organized stock exchange should have/bear the characteristics of an "investment market place" aiming at the benefits of individual and institutional investors. Investment market places with good reputation such as NYSE, Tokyo SE, Paris Bourse, EUREX AG, generally tend to increase the baniers of listing (quotation) requirements to limit the access of securities of corporations. In our study, we have used "turnover rate" as a comparative tool to measure the variations in trading tendency of the market participators. By applying this tool to the highly active securities of ISE (covering the ISE-30 Index stocks) during the years (1990-2002) we have reached to some important findings on the trading tendency of capital market participators with the changing characteristics of securities in the Turkish investment market place.
Can the Changing Behavior of Trading Tendency of Investors be a Measure of Acceptance to/Rejection from the Stock Exchange Indices? a Research Conducted with the ISE-30 Index Stocks, Which are Listed on the National Market