Alt ve orta gelir grubunun konut edinimi sorununun çözümünde bankacılık sisteminin rolü - Yılmaz, K. Serdar (My University, 2010)
Ülkemizde günümüze kadar alt ve orta gelir gruplarının konut sorunun çözümüne yönelik birçok çalışma yapılmış olsa da sorunun çözümünde uygulanabilecek kalıcı bir model geliştirilememiştir. Kısa bir zaman öncesinde yürürlüğe giren konut finansman sisteminin alt ve orta gelir gruplarının konut edinmesinde yeterli çözümü üretemeyeceği konusunda da endişeler bulunmaktadır. Çalışmanın temel amacı hali hazırda bankacılık sisteminin konut finansman sisteminin içindeki yerini tespit ederek alt ve orta gelir gruplarının konut sorunun çözümünde hem üretici tarafında hem de tüketici tarafında nasıl aktif rol oynaması gerektiğinin ortaya konulmasıdır. Çalışmada ilk dört bölüm teorik çalışma kapsamında olup beşinci bölüm tüketicilerin konut taleplerinin belirlenmesine yönelik anket çalışmasını kapsamaktadır. Bulgular, potansiyel konut alıcılarının konut edinme problemi yaşayacağı; beklentilerinin mevcut faiz oranları ve vade yapısı ile büyük oranda karşılanamayacağı yönündedir. Alt ve orta gelir gruplarının konut sorunun çözümünde kamunun devreye etkin olarak girerek hem konut üreticilerini desteklemesi hem de konut talep edenleri yani tüketicileri desteklemesi gerekmektedir. Aynı zamanda; bankacılık sisteminin konut üreticisine ve son kullanıcıya kullandırılacak kredilerde etkinleştirilerek alt ve orta gelir gruplarının konut sorunun çözümüne katkıda bulunması sağlanmalıdır. Konut İhtiyacı, Konut Talebi, Konut Sorunu, İpotekli Konut Finansman Sistemi, Bankacılık, Alt ve Orta Gelir Grupları

In Turkey, though numerous attempts have been made in order to solve the housing problem of lower and medium income groups, no lasting model could be developed. There are serious doubts that the housing finance system that became effective a short while ago would generate a good solution to acquire house for lower and medium income groups. The main purpose of our study is to find out where the banking system currently stands within the housing finance system and how an active role could be played both at producer and consumer side in solving the housing problem of lower and medium income groups. The first chapters of this paper involve theoretical studies whereas the fifth chapter covers the questionnaires concerning determination of the consumers’ demands for house. Findings reveal that potential home buyers shall undergo problems in acquiring house; and expectations will not be realized to a large extend with existing interest rates and maturity. In solving the housing problem of lower and medium income groups, government must actively participate and support both developers and the consumers desiring to acquire house. At the same time, it must be ensured that the banking system contributes to the housing problem of lower and medium income groups by taking active role for the loans to be made available to developer and end users. Key Words: Housing Need, Housing Demand, Housing Problem, Mortgage, Banking Sector, Low and Middle Income Groups,
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Konut; Konut Edinme