Birey-örgüt değerleri arasındaki uyumun örgütle özdeşleşme ile ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, birey değerleri ile örgüt değerleri uyumunun çalışanın örgütle özdeşleşmesi üzerindeki etkilerini incelemektir. Kıdemin bu ilişkideki şartlı değişken rolünü de ayrıca incelenmiştir. Farklı sektörlerde çalışan 190 katılımcı, Ashfort ve Mael'in (1992) örgütle özdeşleşme ölçeğine ek olarak oluşturulan değerler ölçeğini hem kendileri hem çalıştıkları kurum için yanıtlamışlardır. Yapılan analizlere göre, örgütle özdeşleşme ifadeleri tek faktör altında toplanırken, değerler Hazcılık, Kendini Geliştirme, Muhafazakârlık ve Etki olarak 4 ana boyut altında toplanmışlardır. Yapılan Regresyon ve ANOVA analizlerinde, bireysel-örgütsel değerler uyumlarından Hazcılık ve Kendini Geliştirme uyumunun örgütle özdeşleşmeyi etkilediği tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucuna ek olarak ANOVA analizinde Etki uyumunun da fazla olması durumunda örgütle özdeşleşmenin arttığı gözlemlenmiştir. Muhafazakârlık uyumunun ise örgütle özdeşleşme üzerinde bir etkisi tespit edilememiştir. Ayrıca, her ne kadar kurum kıdeminin artmasına paralel olarak örgütle özdeşleşme artsa bile, bu değişkenin değerler uyumu ile örgütle özdeşleşme arasındaki ilişkide şartlı değişken rolünün olmadığını göstermektedir.

The purpose of this study is to investigate the relationship between person-organization value fit and organizational identification. Moderator variable role of organizational tenure was also studied. Total 190 employees from different areas of private sector filled the scales of Ashfort and Mael's (1992) Organizational Identification scale; and values scale for themselves and the organizations which they are working for. According to the analyses, organizational identification was a one-factor concept while there were four dimensions which determined for values (Hedonism, Self-Development, Conservatism, and Influence). The results of both Hierarchical Regression and ANOVA analyses indicated that, increase in Hedonism and Self-developmeftt fitness of personal and organizational values lead to increase in organizational identification. In addition, ANOVA analysis showed that the personal-organization value fitness regarding with Influence, effected organizational identification even though regression analysis did not show this kind of result. On the other hand, organizational tenure as a moderator variable did not significantly influence the relationship between person-organization value fitness and organizational identification.
The effects of person-organization value fit on organizational identificaiton
Keywords: Psikoloji