Müzik öğretmenlerinin özel ve devlet okulu bazında yapılandırmacı eğitim anlayışı yeterlilik düzeylerinin karşılaştırılması - Öz, Özgen (My University, 2023)
Araştırma, eğitim sistemi içerisinde 2006 yılından itibaren ülkemizde uygulanan eğitim modellerinden yapılandırmacı yaklaşımın, benimsenmesi ve uygulanması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma, müzik öğretmenleri tarafından uygulanan yapılandırmacı eğitim anlayışını, müzik dersinin işlevselliğine ve algı boyutuna uygun, öğrenmenin hedef alındığı öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanılması çerçevesinde kurulmuştur. Araştırmanın amacı devlet okullarında ve özel okullarda görev yapan müzik öğretmenlerinin yapılandırmacı eğitim anlayışı üzerinde, yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelemesidir. Araştırmada 2007 yılında Karadağ tarafından hazırlanmış olan 55 soruluk ‘‘Yapılandırmacı Öğrenme ile İlgili Öğretmen Yeterliliği Ölçeği’’ ve araştırmacı tarafından hazırlanan 12 soruluk ‘‘Kişisel Bilgi Formu’’ uygulanmıştır. Nicel verilerin evrenini İç Anadolu bölgesinde görev yapmakta olan müzik öğretmenleri, örneklemini ise Ankara ilindeki seçili 73 devlet okulu müzik öğretmeni ile 73 özel okul müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Nicel veriler sonucunda hazırlanmış 19 soruluk ‘‘Yapılandırmacı Öğrenme ile İlgili Öğretmen Yeterliliği Görüşme Formu’’, evrenini İç Anadolu bölgesinde görev yapmakta olan müzik öğretmenleri oluştururken, örneklemi devlet ortaokuldan 5 müzik öğretmeni, özel ortaokuldan 5 müzik öğretmeninin oluşturduğu gruba uygulanmıştır. Araştırma içerisinde, müzik öğretmenlerinin yapılandırmacı eğitim anlayışları arasındaki farklılık ya da benzerlikleri inceleyebilmek için karma yöntemde açıklayıcı desen kullanılmıştır. Karma yöntemin nicel araştırmalarında genel tarama modeli içerisinde betimsel tarama modeli, tipik durum örneklemesi; nitel araştırmalarda standartlaştırılmış açık uçlu görüşme uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucu doğrultusunda öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşım uygulamaları hususunda kişisel gelişimlerinin ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesine, müzik öğretmeni adaylarının da mesleğe başladıklarında yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Araştırmada Yapılandırmacı Öğrenme ile İlgili Öğretmen Yeterliliği Ölçeği’’ ve ‘‘Kişisel Bilgi Formu’’ kullanılarak elde edilen veriler SPSS İstatistik 2022 programında Çapraz tablo (Crosstab) ve Non-parametrik testler uygulanmıştır. Nicel veriler sonucunda oluşturulan nitel veri olan ‘Standartlaştırılmış açık uçlu görüşme’ soruları ise 4 alan uzmanı ve araştırmacı tarafından betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Analiz edilen bulgular, devlet öğretmenlerinin öğrenci merkezli değil öğretmen merkezli ders işledikleri, müzik dersi için maddi olanaklar bakımından yetersiz oldukları; özel okul müzik öğretmenlerinin ise daha öğrenci merkezli ders işledikleri, ders esnasında öğrenciye farklı materyal ve öğretim teknikleriyle mentorluk ettikleri sonucuna varılmıştır. Sonuçlar doğrultusunda müzik öğretmenlerine ortak seminer, etkinlik ve projeler düzenlenerek öğretmenlerin kaynaşması ve bilinçlenmesi sağlanabilir. Alanda yetkin ve donanımlı eğitimciler tarafından denetimler düzenlenebilir. Okul ve sınıf imkanlarını artırmak üzere MEB ve özel kurumlar tarafından çalışmalar yapılabilir. Yapılandırmacı Yaklaşım, Yapılandırmacılık, Yapılandırmacı Öğretmen, Müzik Öğretmeni, Öğretmen Yeterlilikleri

Since 2006, our nation has been implementing the constructivist learning approach, gradually gaining acceptance. This approach has become widely adopted, thanks to available opportunities, preparedness, knowledge, systematic methods, and a developmental stage that suits it. This dissertation is crucial for adopting and applying the developing constructivist methodology. The research focuses on constructivist education through music teachers, emphasizing aligning teaching with music lesson functionality, student perceptions, and suitable techniques. The primary goal is to explore how the constructivist education approach relates to music educators' proficiency in public and private schools. Additionally, the study aims to highlight the importance of equitable music education by aligning basic standards in both school types. To achieve these objectives, the study administered the 'Teacher Competency Scale on Constructivist Learning' (55 questions by Karadağ, 2007), the 'Personal Information Form' (12 inquiries by the investigator), and the 'Teacher Competence Interview Form on Constructivist Learning' (19 questions from quantitative data analysis) to music teachers in public and private schools. Employing a descriptive survey model, differences and similarities in constructivist education understanding among music teachers were assessed. A standardized open-ended interview was conducted. The quantitative phase included 146 music teachers (73 public, 73 private) from Central Anatolia. The qualitative segment engaged 10 music teachers (5 from each school type) from the same region Although literature covers self-efficacy in general and music education, no study has explored music teachers' competencies in musical instruction. Therefore, this research uniquely compares the proficiency of educators from public and private schools using the constructivist education approach. Aligned with the findings, the study seeks to bolster teachers' personal and professional growth through constructivist approach practices and offer recommendations to aspiring music teacher candidates as they embark on their careers. The study employed SPSS Statistics 2022 for data analysis of the 'Teacher Competency Scale on Constructivist Learning' and the 'Personal Information Form,' while qualitative data derived from standardized open-ended interviews were evaluated by four field experts and researchers. The study's conclusions highlight that state school teachers predominantly adhere to traditional teaching methods, leaning towards teacher-centered lessons rather than student-centered ones. Furthermore, public schools exhibit limitations in terms of financial resources for music education. Conversely, private school music teachers tend to implement more student-centered approaches, incorporating diverse materials and teaching techniques during lessons. Based on these findings, it is recommended to motivate teachers to enhance their awareness by participating in in-service training programs that encompass the constructivist education approach. Supervision can be provided by competent educators in the field, while collaborations between the Ministry of National Education and private institutions could enhance opportunities within schools and music classes.
Comparison levels of music teachers working in state and private schools in terms of constructive education approach qualification levels
Keywords: Constructivisim; Constructivist Approach; Constructivist Teacher; Eğitim; Music; Music education; Music Teacher; Müzik; Müzik eğitimi; Müzik Öğretmeni; Öğrenim ve öğretim; Öğretmen Yeterlilikleri Education; Study and teaching; Teacher Sufficiency; Turkey; Türkiye; Yapılandırmacı Öğretmen; Yapılandırmacı Yaklaşım; Yapılandırmacılık