FIP teşhisi konmuş kedilerden elde edilen periferal kan mononükleer hücreler ile kedi overinden elde edilen mezenkimal kök hücrenin immünolojik araştırılması - AKSU, MEHMET BURAK; AKKOÇ, TUNÇ (My University, 2023)
Giriş ve Amaç: Coronavirüsler hem insanlarda hem de hayvanlarda hafiften son derece şiddetli enfeksiyonlara kadar değişkenlik göstermektedir. Coronaviruslar çoğunlukla gastroentestinal ve solunum sistemi enfeksiyonlarına neden olurken bazıları ensefaliti ve hepatite neden olmaktadır. Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi (FIP) ise kedi coronavirüslerinin (FCoV) neden olduğu bir enfeksiyondur. Çalışmamızda ise kedi ovaryum kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin (O-MKH), FIP teşhisi konmuş kedilerden elde edilen periferal kan mononükleer hücrelere (PKMH) etkisinin in vitro ortamda araştırılıp değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Projemizde veteriner kliniğinde FIP tanısı konulmuş 5-13 yaşlarındaki kediler çalışmaya dahil edilecektir. Bu süreçte veteriner kliniğine gelen hastalardan FIP pozitif çıkan kedilerden hasta sahiplerinden alınan onam sonrasında 5cc periferal kan örneği alınacak ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi immünoloji anabilim dalında PKMH izole edilecektir. Ayrıca, kedi ovaryumlardan MKH izolasyonu gerçekleştirilecektir. İzole edilen PKMH ile O-MKH\"ların (+/-) ko-kültür işlemleri gerçekleştirilecektir. 5 günlük kültür işleminden sonra O-MKH\"nin FIP hasta PMKH\"larının canlılıkları üzerindeki etkileri akım sitometri yöntemi ile analiz edilecektir. Gerekli etik ve kurum izinleri alınmıştır. Bulgular: Yapılan ko-kültür çalışması sonrasında akım sitometri yöntemi ile PKMH’lerin canlılıklarındaki değişimler kıyaslanmıştır. Yapılan analizler sonucunda FIP kedilerin PKMH’ları MKH’nın olmadığı durumlarda canlılık oranı 55.6 (±5.2) iken MKH varlığında canlılıklarının 70.13 (±2.1)’e yükseldiği görülmüştür. Buna ek olarak, apoptoz geçiren PKMH’ların oranı MKH yokluğunda 34.7 (±4.4) iken MKH varlığında 12.7’e (±1.8) düştüğü gözlenmiştir. Hastalardaki PKMH’ların sağlıklı kedilerin durumları ile kıyaslandığında ise FIP hastası PKMH’ların canlılıkları MKH varlığında sağlıklı kedilerin PKMH’ların canlılık seviyesine yükseldiği görülmüştür. Sonuç: FIP hastalığına sahip olan kedilerin PKMH’larındaki canlılık oranının sağlıklı kediye kıyasla canlılık oranının beklendiği gibi daha düşük olduğu görülmüştür. Yine de MKH’nın varlığında FIP hastası kedilerin PKMH’larındaki canlılık seviyesinin sağlıklı kedilerin PKMH’lerin canlılık oranına yükseldiği görülmüştür. Ayrıca, MKH’ların apoptoz geçiren PKMH’ları FIP hastası kedilerde düşürdüğü gözlenmiştir. Elde edilen bu veriler çerçevesinde MKH’ların FIP hastalarında olumlu etkisi olduğu gözlenmektedir.

Introduction and Aim: Coronaviruses vary from mild to extremely severe infections in both humans and animals.shows. While coronaviruses mostly cause gastrointestinal and respiratory system infections, some of them cause encephalitis and causes hepatitis. Feline Infectious Peritonitis (FIP) is an infection caused by feline coronaviruses (FCoV). In our study, feline ovarian-derived mesenchymal stem cells (O-MSC) were obtained from peripheral blood obtained from cats diagnosed with FIP. It is aimed to investigate and evaluate its effect on mononuclear cells (PKMH) in vitro.Materials and Methods: In our project, cats aged 5-13 years diagnosed with FIP in the veterinary clinic will be included in the study. In this process 5cc peripheral blood sample from the patients who came to the veterinary clinic, after the consent of the owners, from the cats with positive FIP will be taken and PKMH will be isolated in the immunology department of Marmara University Faculty of Medicine. Also, cat ovaries MKH isolation will be performed. (+/-) co-culture of isolated PBMCs and O-MSCs will be carried out. 5 days After culture, the effects of O-MSC on the viability of FIP patient PMSCs will be analyzed by flow cytometry. Required ethical and institutional permissions were obtained.Results: After the co-culture study, the changes in the viability of PBMCs were compared with the flow cytometry method. As a result of the analyzes performed, the PBMCs of FIP cats were 55.6 (±5.2) in the absence of MSC, while the viability rate was 55.6 (±5.2) in the presence of MSC. It was observed that their vitality increased to 70.13 (±2.1). In addition, the rate of PBMCs undergoing apoptosis was 34.7 (±4.4) in the absence of MSCs. While it was observed that it decreased to 12.7 (±1.8) in the presence of MSC. When PKMHs in patients are compared with the conditions of healthy cats, It was observed that the viability of FIP patient PBMCs increased to the viability level of PFMCs in healthy cats in the presence of MSCs.Conclusion: The viability rate in PKMHs of cats with FIP disease was as expected compared to the healthy cat. was found to be lower. However, in the presence of MSC, the level of viability in PBMCs of cats with FIP is healthy. It was observed that cats increased the viability rate of PKMHs. In addition, apoptotic PKMHs of MSCs were found in cats with FIP. has been observed to decrease. Within the framework of these data obtained, it is observed that MSCs have a positive effect in FIP patients.
Keywords: Tıp; Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji; Viroloji; İmmünoloji; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Medicine; Microbiology and Clinical Microbiology; Virology; Immunology; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Mikrobiyoloji; TIP, GENEL & DAHİLİ; İMMÜNOLOJİ; VİROLOJİ; MİKROBİYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; IMMUNOLOGY; MICROBIOLOGY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; VIROLOGY; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Mikrobiyoloji (tıbbi); Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; İmmünoloji ve Mikrobiyoloji (çeşitli); Yaşam Bilimleri; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Microbiology (medical); Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Microbiology; Immunology and Microbiology (miscellaneous); Life Sciences