Genç duygularını yaşama biçimleri üzerinde babaya yönelik hislerin ve aile içi ilişkilerin etkisi: öz-duyarlılık becerisinin aracılık rolü - Serezli, Kader (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerin duygularını yaşama biçimleri üzerinde babaya yönelik hisler ile aile içi ilişkilerin etkisini ve bu ilişkide öz-duyarlılığın aracı rolünü incelemektir. Ayrıca araştırma kapsamında duyguların yaşanma biçiminin ailenin sosyo-ekonomik durumu, ailenin yapısı, anneyle ilişki biçimi ve babayla ilişki biçimi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek de amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Marmara Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesinde öğrenim görmekte olan genç yetişkinlik dönemindeki öğrencilerdir. Araştırmanın örneklemi ise bu üniversitelerin çeşitli fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören 1138'i kadın ve 386'sı erkek olmak üzere 1524 genç yetişkin öğrencidir. Veriler, Duygusal Stil Ölçeği, Babaya Yönelik Hisler Ölçeği, Aile Uyum Yeteneği ve Birliğini Değerlendirme Ölçeği ve Öz-Duyarlılık Ölçeği kullanılarak küme örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS-21 paket aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup analizde Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, PROCESS Aracılık Analizi, Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi sonucunda farkın kaynağını belirlemek amacıyla da Scheffe Testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre genç yetişkinlerin duygularını yaşama biçimi, babaya yönelik hisler, aile içi ilişkiler ve öz-duyarlılık becerileri arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Genç yetişkinlerin duygularını yaşama biçimi babaya yönelik hisler tarafından anlamlı biçimde yordanırken öz-duyarlılık becerisi bu ilişkide aracı bir rol üstlenmektedir. Benzer şekilde genç yetişkinlerin duygularını yaşama biçimi aile içi ilişkiler tarafından anlamlı biçimde yordanırken öz-duyarlılık becerisi bu ilişkide de aracılık rolü üstlenmektedir. Ayrıca genç yetişkinlerin duygularını yaşama biçimi ailenin sosyo-ekonomik durumuna, aile yapısına, anneyle ilişki biçimine ve babayla ilişki biçimine göre anlamlı olarak farklılık göstermektedir. Araştırmada babaya yönelik hislerin ve aile içi ilişkilerin genç yetişkinlerin duygularını yaşama biçimleri üzerinde öz-duyarlılık aracılığıyla önemli etkilerinin olduğu sonucuna varılarak birtakım önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this research is to examine the impact of father and family relationships on how young adults experience their emotions, as well as the mediating role of self-compassion in this relationship. The research also aims to examine whether the way emotions are experienced varies according to the family's socio-economic status, family structure, the nature of the relationship with the mother, and the styles of the relationship with the father. The research is designed using a relational screening model from quantitative research methods. The universe of the research is young adult students studying at Marmara University and Bursa Uludağ University in the 2023-2024 academic year. The sample of the research is 1524 young adult students, 1138 female and 386 male, studying in various faculties and departments of these universities. Data were collected using the Emotional Style Scale, Feelings About The Father Scale, Family Adaptation and Cohesion Assessment Scale, and Self-Compassion Scale through cluster sampling method. Data analysis was performed using the SPSS-21 software package, employing techniques such as Pearson Product Moment Correlation, PROCESS Mediation Analysis, Independent Groups t-Test, and One-Way Analysis of Variance (One-Way ANOVA). To determine the source of the difference in One-Way Analysis of Variance, the Scheffe Test was also used. According to the findings of the research, there is a significant relationship between the way young adults experience their emotions, feelings towards their fathers, family relationships, and self-compassion skills. The way young adults experience their emotions is significantly predicted by feelings towards their fathers, while self-compassion skill plays a mediating role in this relationship. Similarly, the way young adults experience their emotions is significantly predicted by family relationships, while self-compassion skill plays a mediating role in this relationship. In addition, the way young adults experience their emotions differs significantly according to the socio-economic status of the family, family structure, relationship with the mother, and relationship with the father. The research concluded that the father and family relationships have significant effects on how young adults experience their emotions through self-compassion. In this regard, some suggestions have been made at the end of research.
The influence of feelings towards the father and family relationships on young adults' ways of experiencing emotions: the mediating role of self-compassion skill
Keywords: Aile İçi İlişkiler Emotional Style; Aile ilişkileri; Aile Uyum Yeteneği; Babalık; Duygular; Duygusal Stil; Emotions; Family Adaptability; Family relationships; Fatherhood; Gençlik; Öz-Duyarlılık; Psikoloji; Psikolojik Baba Varlığı; Psychological Father Presence; Psychology; Self-Compassion; Turkey; Türkiye; Youth