Oyun Motivasyonu Ölçeği'nin Geçerliği ve Güvenirliği - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu araştırmanın amacı Oyun Motivasyonu Ölçeği'nin (OMÖ; Lafrenière, Verner-Filion, & Vallerand, 2012) Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Araştırma 400 üniversite öğrencisi üzerinden yürütülmüştür. Ölçeğin yapı geçerliğini incelemek için uygulanan açımlayıcı faktör analizi sonucunda 18 maddenin içsel motivasyon, bütünleşme, kimliğe katma, içe yansıtma, dışsal düzenleme ve motivasyonsuzluk olmak üzere 6 faktörde toplandığı ve bu boyutların birlikte toplam varyansın % 79,77'sini açıkladığı bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise sınanan beş alternatif model içinden 18 madde ve altı boyuttan oluşan ve iki hata varyansı modifikasyonlu modelin en iyi ve kabul edilebilir düzeylerde uyum verdiği görülmüştür (?2= 363,34, sd= 118, RMSEA= .072, NNFI= .94, CFI= .95, GFI= .91, ve SRMR=.038). Ölçeğin iç tutarlılık güvenirlik katsayıları altı alt boyut için sırasıyla .84, .89, .85, .87, .88 ve .76 olarak bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları ölçeğin Türkçe formunun bireylerin video oyunlarını oynamaya yönelik motivasyonlarını değerlendirmede kullanılabilecek yeterli düzeyde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.

The aim of this study is to examine the validity and reliability of the Turkish version of the Gaming Motivation Scale (GAMS; Lafrenière, Verner-Filion, & Vallerand, 2012). Participants were 400 university students from Sakarya University. The results of the exploratory factor analysis indicated that the original structure of the scale consisting 18 items and 6 factors (intrinsic motivation, integrated regulation, identiŞed regulation, introjected regulation, external regulation, amotivation) was replicated. Six factors accounted for the 79,77 % of the total variance. The results of confirmatory factor analysis indicated that, among the five competing models, the model with 18 items and six factors and two error covariances was the best and fitted the data in an acceptable level (?2= 363,34, sd= 118, RMSEA= .072, NNFI= .94, CFI= .95, GFI= .91, and SRMR=.038). The internal consistency coefficients of six subscales were .84, .89, .85, .87, .88, and .76, respectively. Overall findings demonstrated that this scale had high validity and reliability scores and that it may be used as an instrument in order to assess gaming motivations about video games, having adequate levels of validity and reliability.
The Validity and Reliability of the Gaming Motivation Scale
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları