Kurumsal değişkenlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi : Afrika örneği - Hussen, Mohammed Seid (My University, 2020)
Bu tezin temel amacı kurumların—ülke ve bölgesel düzeyde—hem makro hem de mikro değişkenler üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bu bağlamda, Afrika ülkeleri için Dünya Bankası'ndan ikincil veri kümesi kullanılmış ve çeşitli tahmin yöntemleri yardımıyla analizler yapılmıştır. Bu ampirik araştırmalardan üç önemli sonuç çıkarılmıştır. İlk olarak, firmaların inovasyon ve verimlilik kapasitelerini ve bunun sonucunda da Afrika’nın ekonomik büyümesini arttırmak için hem ülke hem de bölgesel düzeydeki kurumların kalitesini geliştirmek önemli olduğu sonucuna varılmıştır. İkincisi, ekonomik büyüme ve kurumlar arasındaki nedensel ilişki ülkenin ekonomik gelişme düzeyine bağlı olduğu tespit edilmiştir. Üçüncüsü, kurumların çeşitliliğine göre farklı etkisi olmasına ilişkindir. Örneğin, yatırımları teşvik eden ve demokratik kurumlar ekonomik büyümeyi hızlandırmak için en önemliyken; yolsuzluğun kontrol edilmesi ve hukuki üstünlüğünün korunması ise firma inovasyonu için en önemli unsur olduğu söylenebilir. Bu nedenle, politikayı belirleyenler, ilk önce, Afrika ekonomisi üzerinde daha büyük etkisi olacak, daha iyi kurumlar oluşturmak için bu kurumsal düzenlemeleri geliştirmeliler.

The main aim of this dissertation is to empirically examine the impact of institutions— at the country and regional level—on both macro and micro variables. To this end, a secondary dataset from the World Bank was used for African countries and analyzed using various estimation methods. Three important conclusions have been drawn from these empirical investigations. First, improving the quality of institutions both at the country and regional level is imperative to enhance innovation and productive capacity of firms and economic growth of the region as a result. Second, the causal relationship between economic growth and institutions depends on the level of economic development of the country. Third, the effect of different types of institutions is not the same. For instance, investment-promoting and democratic institutions matter the most for accelerating economic growth; controlling corruption and maintaining rule of law appeared to matter the most for firm innovation. Therefore, policymakers could start by improving these institutional arrangements to build better institutions that would have a greater impact on the economy of Africa.
The impact of institutional change on economic growth : the case of Africa
Keywords: Afrika; büyüme; Finance; growth; innovation; institutions; kurumlar; Maliye; productivity; verimlilik Africa; yenilik