Yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanlardal-arjininin adiponektin reseptör düzeylerine ve nitrozatġf strese etkisi - Doğan, Özge (My University, 2015)
YÜKSEK YAĞLI DİYETLE BESLENEN SIÇANLARDA L-ARJİNİNİN ADİPONEKTİN RESEPTÖR DÜZEYLERİNE VE NİTROZATİF STRESE ETKİSİ ÖZET Amaç: Yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda sistemik L-arjininin takviyesinin viseral yağ kütlesine, serum adiponektin ve doku adiponektin reseptör düzeylerine ve nitrozatif strese etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 4 haftalık dişi Sprague-Dawley sıçanlar 3 gruba (n=6) (kontrol, yüksek yağlı diyet (YD) grubu ve YD+ L-arjinin grubu) ayrıldı. Yağ kaynağı olarak ayçiçeği yağı kullanıldı. Yağlı diyet ve YD+ L-arjinin grubu diyetinde %40 yağ içeren diyetle beslenirken; kontrol grubu da 16 hafta süreyle standart yem ile beslendi. İstenen kilo artışı 10. haftada sağlandıktan (%30) sonra, YD+ L-arjinin grubuna % 1,5 L-arjinin içme suyuna ilave edilerek 6 hafta süreyle verildi. Bulgular: YD’li diyetin oksidatif/ nitrozatif stres üzerine etkilerinin dokuya bağlı olarak farklılıklar gösterdiği gözlendi. Özellikle YD grubunun iskelet kasında belirgin olarak oksidatif ve nitrozatif stres göstergelerinde artış gözlendi. Yüksek yağlı diyet serum adiponektin düzeylerinde belirgin azalmaya neden oldu. Yağlı diyet kalp, iskelet kası ve karaciğerde adipo R1 ve R2 protein düzeylerinde kontrole göre anlamlı değişikliğe neden olmazken, pankreas adipo R1 ve R2 reseptör düzeylerinde anlamlı artış gözlendi. L-arjinin YD kaynaklı vücut ağırlığı ve viseral yağ dokusundaki artışı azalttı. L-arjinin özellikle iskelet kasında YD kaynaklı oksidatif ve nitrozatif stresi baskıladı. L-arjinin grubunda YD grubuna göre serum adiponektin düzeylerinde artış gözlendi. Ancak, L-arjinin doku adiponektin reseptör düzeylerinde anlamlı değişikliğe neden olmadı. Sonuç: YD’in oksidatif/ nitrozatif stres üzerine ve adiponektin reseptör düzeylerine etkileri dokuya gore farklılıklar göstermektedir. Pankreas serum adiponektin düzeyindeki değişikliklere hassastır. L-arjinin YD kaynaklı oksidatif stres/ nitrozatif stres artışını baskılayabilir. L-arjinin yağlı diyet kaynaklı serum adiponektin düzeylerinde azalmayı önleyebilir ancak adiponektin reseptör düzeylerinde belirgin etkisi bulunmamaktadır. Anahtar kelimler: Adiponektin, adiponektin reseptör, L-arjinin, nitrozatif stres, viseral yağ THE EFFECTS OF L-ARGININE ON ADIPONECTIN RECEPTORS LEVELS AND NITROSATIVE STRESS IN HIGH FAT FED RATS

Objective: The effects of systemic L-arginine supplement was investigated on visceral fat, serum adiponectin, tissue adiponectin receptor levels aand nitrosative stress in rats fed a high-fat diet(HF). Material and Methods: Four-week-old female Sprague-Dawley rats, were divided into 3 groups(n=6) as control, HF and HF +L-arginine. Sunflower oil was used as a fat source. HF and HF+L-arginine groups were fed high-fat diets (40% energy from fat) during 16 weeks and control group was fed with standard chow. After providing the desired weight gain (30%) in the end of 10th week, HF+L-arginine group was given L-arginine (1.51%) in their drinking water for six weeks. Results: The HF-diet on the oxidative/ nitrosative stress shoved tissue-specific differences. Oxidative/ nitrosative stress markers were significantly difference in skeletal muscle of HF. HF was caused a clear reduction in serum adiponectin. Adipo R1 and adipo R2 levels was not significantly changed in heart, skeletal muscle and liver of HF group, while the pancreas adiponectin receptors were significantly increased. The administration of L-arginine was reduced HF induced increases in body weight and visceral adipose tissue. L-arginine was suppressed HF-induced oxidative and nitrosative stress in skeletal muscle. Serum adiponectin were increased in L-arginine-treated group. But, L-arginine did not caused significant changes in tissue adiponectin receptor. Conclusion: Effects of HF on the oxidative/ nitrosative stress and adiponectin receptors levels shows tissue-specific differences. Pancreas is sensitive to changes in serum adiponectin levels. L-arginine suppresses HF induced oxidative/ nitrosative stress. L-arginine can prevent HF-related ecrease in serum adiponectin, but it has not effect on adiponectin receptors. ponectin, adiponectin receptor, L-arginine, nitrosative stress, viceral fat
Keywords: Adiponektin; Adiponektin Reseptör; Biyokimya; L-arjinin; Nitrozatif Stres; Sağlık; Viseral Yağ