Vergi boyutuyla transfer fiyatlandırması - Yılmaz, Öznur (My University, 2012)
VERGİ BOYUTUYLA TRANSFER FİYATLANDIRMASI Küreselleşme sürecinin hızlanmasıyla, işletmelerin faaliyet alanları ve rekabet şekilleri değişmeye başlamıştır. Küreselleşme, ülkelerin vergileme kapasiteleri üzerinde önemli etkiler yapmaktadır. Dünyada yaşanan gelişmeler vergi kanunlarının da değişmesine neden olmuştur. Kurumlar vergisi kanunumuzun değişmesiyle birlikte çok uluslu şirketleri ilgilendiren örtülü kazanç düzenlemesinde de değişiklikler yapılmıştır. Örtülü kazanç hakkındaki düzenlemelerin açıklanması gerektiği düşünüldüğü için, “Vergi Boyutuyla Transfer Fiyatlandırması” tez konusu olarak seçilmiştir. 5422 sayılı kanunda yer alan belirsizlikler, 5520 sayılı yeni kanunla giderilmiştir. Bu tez çalışmasında 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda yeniden düzenlenen Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı konusu incelenmiş ve ortaya çıkabilecek sorunlar ortaya konulmuştur.

TRANSFER PRİCİNG BY TAX ASPECTS According to increasing the globalization process, companies operating areas ve competition patterns have begun to change. Globalization also has a significant effect on the capacity of the countries of taxation. Developments in the world, has resulted in changes in the tax laws. Change of our corporate tax law, some changes also made in covered gains establishment which is the especially multinational enterprises. The uncertainty in the old law no 5422 was removed with the new law no 5520. Since it was thought that explaining the arrangements on covered gains was necessary, the topic “Transfer Pricing by Tax Aspects” has been chosen. In this thesis study, “Disguised Profit Distribution by Transfer Pricing”, which was reorganize in Corporate Tax Law no 5520, has been examined and try to determine problems which may arise.
Keywords: Muhasebe; Transfer Fiyatlandırması; Türkiye_Mali Hukuk; Vergilendirme