Tüketicilerin kripto para borsası seçimlerine etki eden faktörler - Serbest, Deniz (My University, 2023)
Özellikle yaşanılan teknolojik gelişmeler ile büyük bir hızla gelişmekte olan günümüz dünyasında, finans alanında da kayda değer gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmelerden şüphesiz ki en dikkat çekici olanı blok zinciri teknolojisi ve kripto paralardır. Bu araştırmada, tüketicilerin kripto para borsası seçimlerine etki eden faktörler incelenmiştir. Araştırma modeli Teknoloji Kabul Modeli (Davis, 1989) ve Yeniliklerin Yayılması Teorisi’ne (Rogers, 2003) dayanmakta olup, söz konusu iki teorinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Araştırmada kullanılan 344 veri, herhangi bir kripto para borsasını en az bir kere kullanmış 18 yaş üstü Türk tüketicilere online anket yapılarak toplanmıştır. Verilerin SPSS-26 aracılığı ile analiz edilmesinin ardından araştırma bulguları sunulmuştur. Bu bağlamda, uyumluluk ve denenebilirlik değişkenlerinin algılanan kullanışlılık üzerinde, uyumluluk ve gözlemlenebilirlik değişkenlerinin ise algılanan kullanım kolaylığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, algılanan kullanışlılık ve algılanan kullanım kolaylığı değişkenlerinin tutum üzerinde, tutum değişkeninin ise davranışsal niyet üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, demografik değişkenlerin (cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu ve gelir durumu) davranışsal niyet değişkeni açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Especially in today's world which is developing rapidly with technological developments, there are also remarkable developments in the field of finance. Undoubtedly, the most striking of these developments is blockchain technology and cryptocurrencies. In this research, the factors affecting consumers' choices of cryptocurrency exchanges are examined. The research model is created by combining the Technology Acceptance Model (Davis, 1989) and the Diffusion of Innovations Theory (Rogers, 2003). Data is obtained from 344 Turkish consumers over the age of 18 who have used any cryptocurrency exchange at least once with an online survey. After the data analysis, the research findings are presented. In this context, it has been determined that the variables of compatibility and trialability have a statistically significant effect on perceived usefulness, while the variables of compatibility and observability have a statistically significant effect on perceived ease of use. In addition, it has been determined that the variables of perceived usefulness and perceived ease of use have a statistically significant effect on attitude, and attitude has a statistically significant effect on behavioral intention. Finally, this study shows that demographic variables (gender, marital status, age, educational status and income status) do not have a statistically significant difference in terms of behavioral intention variable.
Factors affecting consumers choice of crypto currency exchanges
Keywords: Blockchains; Blok zincirleri; Crypto Currency Exchange Platforms; Electronic commerce; Electronic funds transfers; Elektronik fon transferi; Elektronik ticaret; Innovation Diffusion Theory; Kripto para birimleri; Kripto Para Borsaları Technology Acceptance Model; kripto paraCrypto currencies; Teknoloji Kabul Modeli; Yeniliklerin Yayılması Teorisi