Elektrik ark kaynak makine özelliklerinin kaynak dikiş geometrisi üzerindeki etkileri - Bişmişer, Gökhan (My University, 2001)
Standartlara uygun (kaliteli) bir bağlantı için seçilen kaynak yöntemine göre kaynak makinesinin belirlenmesi gerekir. Kaynak makinesinin uygunluğu kaynak arkının stabilitesi ile yakından ilgilidir. İyi bir kaynaklı bağlantı için stabil bir kaynak arkı şarttır. Kaynak arkı için gerekli enerjiyi kaynak makinesi sağlamaktadır. Kaynak makineleri değişik teknikler uygulanarak üretilmektedir. Klasik modellerde güç ana trafo tarafından sağlanmakta ve akım şiddeti yine bu trafo üzerinden nüve hareketi, primer sargının hareket ettirilmesi veya primer sargı uçlarının değiştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu durum makinelerin fiziksel ölçülerinin büyümesine neden olurken hassas akım şiddeti ve gerilim ayarını yapma imkanını sağlamamaktadır. Günümüzde modern elektrik ark kaynak makinelerinde güç yine bir ana trafo tarafından sağlanmakta, kaynak için gerekli olan akım şiddeti ise tristör ve transistörlerin uygun elektriki bağlantı, şekil ve kumandaları ile elde edilir. Bu durum güç kaynağının fiziksel ölçülerinin küçülmesini, dolayısıyla kullanım kolaylığını sağlarken aynı zamanda stabil kaynak arkı elde edilmesini de temin eder.

Welding machine should be determined in accordance with the chosen welding method for a standard-proof (of good quality) weld-joint. The convenience of the welding machine is closely related to the stability of the weld arc. It is a must to have stable weld arc for a good weld joint. The welding machine supply the power required for weld arc. Welding machines are produced with the utilization of different technologies. In classical models, power is supplied by the main transformer and the current intensity is adjusted by the movement of the core or the primer coil or by the change the poles of the primer coil. This causes to machines to have get big in size and does not favor to make a precise current and voltage adjusment. In today's modern electrical arc welding machines, power is still supplied by the main transformer and the current intensity required for welding is obtained with the appropriate electrical circuitings and controls of tristors and transistors. This enables to have smaller size of welding machines and therefore a stable weld arc is obtained with the ease of use. In the thesis of concern, a comparison of two welding machine is to be done after examning their properties theoratically. The intersections of the weld joints made with both welding machines are to be compared geometrically with regard to penetration degree, weld width/ height and surface angle in tests performed with constant current intensity,voltage and weld advance rates.
Keywords: Elektrik Kaynağı; Metal Işleri-kaynak