OECD ülkelerinde arge ekonomik büyüme ilişkisi panel ardl analizi - Ünal, Berna (My University, 2018)
Araştırma ve Geliştirme kısa ifadesiyle Ar-Ge kavramı bazen ürün üretimi anlamına gelirken bazen de mutlak bilimsel çalışmaların bütünü olması şeklinde yorumlanabilmektedir. Ar-Ge için ayrılan harcamalar ile ülkelerin gelişmişlik seviyeleri arasındaki ilişkinin varlığı yadsınamaz bir gerçek olup, aynı zamanda günümüz koşullarında işletmeler içinde bir rekabet öğesi haline dönüşmüş olduğu açıkça görülmektedir.Bu çalışmada, Ar-Ge harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi OECD ülkelerinden 21 tanesi ele alınarak, 1993-2014 yıllarını kapsayan dönem verilerinin kullanımıyla incelemesi sağlanmış bulunmaktadır. Çalışmada panel veri tercih edilmiş olup, değişkenlerin uzun ve kısa dönemli ilişkilerinin incelenmesi Panel ARDL metoduyla analiz edilmiştir.

The concept of Research and Development (R & D) is sometimes referred as product production and sometimes as a purely scientific work. The existence of the relationship between expenditures for R & D and development levels of countries is an undeniable fact. At the same time it is clear that today's conditions have become a competitive element within enterprises.In this study, the effects of R & D expenditures on economic growth; 21 OECD countries were examined and examined using the period data covering the years 1993-2014. Panel data was preferred in the study, and the analysis of the long and short run relationships of the variables was analyzed by the Panel ARDL method.
Keywords: Ar-Ge; Araştırma; Bilim ve devlet; Economic aspects; Economic development; Economic Growth; Effect of technological innovations on; Ekonomik Büyüme; Ekonomik gelişim; Ekonomik yönleri; Government policy; Mg; MG Research Development; Panel ARDL; PMG; Research; Science and state; Technological innovations; Technology and state; Teknoloji ve devlet; Teknolojik yeniliklerin etkisi; Teknolojik yönleri