Erken başlanan yüksek doz steroid tedavisi rituksimab ilişkili akut akciğer hasarında hayat kurtarıcıdır - GÖKCE, İBRAHİM; ALPAY, HARİKA (My University, 2022)
Rituksimab, matür B lenfositlerin yüzeyindeki CD20 antijenine karşı geliştirilen kimerik monoklonal antikor yapıda biyolojik ajandır. Nefroloji pratiğinde özellikle steroid bağımlı nefrotik sendrom ve transplant alıcılarında görülen antikor aracılı rejeksiyonda(AAR) tercih edilen etkin bir tedavi yöntemidir. Uygulanan hastalarda enfeksiyon ve malignite riskinde artışın yanında; lokal kızarıklık, dispepsi gibi hafif reaksiyonlardan akciğer hasarı ve anaflaksiye kadar değişebilen yan etkiler bildirilmektedir. Özellikle atopik bireylerde uygulama öncesinde premedikasyon önerilmektedir. Bu yazıda AAR nedeniyle rituksimab tedavisi alan atopik bir hastada gelişen akut akciğer hasarı(AAH) olgusu sunulmuştur.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Pediatrik Nefroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Child Health and Diseases; Pediatric Nephrology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; PEDİATRİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; PEDIATRICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Pediatri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Pediatri, Perinatoloji ve Çocuk Sağlığı; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pediatrics; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Pediatrics, Perinatology and Child Health; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; rituksimab; akut akciğer hasarı; steroid