uluslararası havayolu taşımacılığında iki şehir arasındaki basılı olmayan bir ücretin ve belirlenmemiş izin verilen mil miktarı (MPM)’ın kurulması - SEMİZ ÇELİK, DERYA (My University, 2022)
Havayolu yolcu taşımacılığında uluslararası kuralları koyarak teknik konular dışında birçok konuda rekabeti düzenleyen kurum, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA International Air Transport Association)dir. IATA kurallarına göre koltuk ücreti hesaplarken kullanılacak ücretleri dünyadaki detayda olan şehirler seviyesinde tutmamaktadır. Bu noktada uçuş gerçekleştirilen ülkedeki nispeten daha az uçulan bölgelere ücret kurulurken ilgili ülkenin merkezi noktaları üzerinden ücret kurulumu yapılmaktadır. Bu çalışma da bu hesaplama şeklini konu almaktadır. Çalışmada literatür taramasının ardından ücret ve izin verilen mil miktarı kurulumları yapılmıştır. Kurulumlara örnek teşkil etmesi adına tesadüfi belirlenen parkurlar için hesaplamalara yer verilmiştir. Elektronik biletlere yansıyan bir anlamda hesaplama özeti (Fare Calculation) olan yatay özet çizelgesine değinilmektedir. Böylelikle, havayollarının ücretlendirme politikalarının geliştirilmesinde gözden kaçan ya da fırsat yaratabilecek detaylara dikkat çekilmektedir.

The International Air Transport Association (IATA International Air Transport Association) is the institution that regulates competition in many subjects apart from technical issues by setting international rules in air passenger transportation. It is designed to be considered the way IATA was designed. Controls are carried out over the relevant central points while trainings are established on these flights and the flights with fewer flights are established. This study also deals with this calculation. In the study, the amount of wages and allowed miles were made after the literature. Calculations for general installation tracks in this exemplary system are included. The horizontal phenomenon, which is an electronic reflective plan calculation (Mouse Calculation), is mentioned. No attention is drawn to those that evade revisions, airlines' price revisions, or mention of opportunities.
Establishment of an unprinted fees and undetermined maximum permitted miles (MPM) between two cities in international air freight
Keywords: Airline Planning; Airline Management; Pricing; Havayolu Planlaması; Havayolu Yönetimi; Ücretlendirme