Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen Suriyelilerin vatandaşlığa dair görüşlerinin değerlendirilmesi - Uzan, Ünsal (My University, 2019)
Bu çalışmada, 2011 yılındaki Suriye krizi sonrasında Türkiye’ye göç eden Suriyeli bireylerin vatandaşlık süreçleri incelenmiştir. Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen Suriyeli bireylerle derinlemesine görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığa geçen Suriyeli bireylerin vatandaşlığın getirmiş olduğu hak ve sorumluluklarla ilgili uyumlarını değerlendirilmektedir. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmiş Suriyeli bireyler oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, göçe ilişkin yaklaşımlar ve Türkiye’deki Suriyelilerin son durumları hakkında güncel bilgiler aktarılmıştır. Vatandaşlık kavramı, ulus devlet ve ulus sonrasındaki vatandaşlık tartışmaları da çalışma içeriğinde yer almaktadır.

In this study, were examined citizienship of process of Syrian individuals who have migrated to Turkey after the crisis of Syria in 2011. The research was carried out through the citizenship of the Republic of Turkey in-depth interviews with the Syrian. In this context, were evaluated the compliance of Syrian individuals with the rights and responsibilities of citizenship. The sample of the study, is formed Syrians living in Istanbul and that received the citizenship of the Republic of Turkey. In the study, it has been transferred and current information about the latest situation of Syrians in Turkey and approaches on immigration.The concept of citizenship, nation-state and post-national citizenship debates are also included in the study.
Keywords: Citizenship; Citizienship; Göç; Göçmen; Immigrants; Mültecilik; Refugee; Sociology; Sosyloji; Suriyeliler; Syrian; Syrians; Vatandaşlık; Vatandaşlık Migration