2009-2019 yılları arasında Türkiye Futbol Süper Ligini ilk iki sırada bitiren takımların taktiksel açıdan incelenmesi - Durmuş, Vural (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmada, son dokuz futbol sezonunu sonunda Türkiye Futbol Süper Ligini ilk iki sırada tamamlayan takımlar seçilen parametreler doğrultusunda incelenmiş olup, lig ortalaması baz alınarak değerlendirmeleri yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada son dokuz futbol sezonunda Türkiye futbol süper ligini ilk iki sırada bitirmiş futbol takımlarının oynadıkları 612 resmi lig maçı seçilen parametreler doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmada belirlenmiş olan taktiksel parametreler Mathball Bilgisayarlı Analiz kullanılarak video ve bilgisayarla sistematik olarak incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, ligin diğer maçlarından yapılan analizler neticesinde bulunan lig ortalamasına göre başarı sağlayıp lig sıralamasını ilk iki içerisinde bitiren takımların değerlerine göre incelenmiştir. Elde edilen verilen incelenmesinde Microsoft Office 2019 paket programları kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuçlar: Lig sıralamasında başarı sağlayarak ligi ilk iki sırada bitiren takımların seçilmiş taktiksel parametreleri incelendiğinde lig ortalamasının üzerinde verilere sahip oldukları bulunmuştur.

Objective: In this study, the last nine at the end of the football season is Turkey Football Super League teams completed the first two were examined in accordance with the selected parameters, based on the league average ratings were made.Materials and Methods: Research in the last nine football season, football super league Turkey 612 the first official league match they played their football team has been examined in accordance finished second in the parameters chosen. The tactical parameters determined in the study were examined systematically with video and computer using Mathball Computerized Analysis program. The data obtained in the study were analyzed according to the values of the teams that achieved success according to the league average found as a result of the analysis made from other matches of the league and finished in the first two league rankings. Microsoft Office 2019 package programs were used in the analysis of the data obtained.Findings and Results: When the selected tactical parameters of the teams that finished the league in the first two places by achieving success in the league ranking, it was found that they had data above the league average.
Keywords: Analiz; Analysis; Futbol takımları; Futbol Taktik; Soccer teams; Spor; Sports; Super League; Süper Lig Football Tactics; Turkey; Türkiye