Tasarrufun iptali davası - Daniş, Rahşan Sertkaya (My University, 2022)
Borçlunun malvarlığı değerleri üzerinde doğrudan yahut dolaylı etki edecek nitelikte fiil ve işlemlerde bulunarak alacaklıların cebrî icra işlemlerini zorlaştırması yahut alacaklıların zararına yol açması veya alacaklılardan bir kısmının diğerlerine nazaran kayrılmasına sebep olması halinde alacaklıların “tasarrufun iptali davası” açma yoluna başvurmaları mümkündür. Alacaklılar, tasarrufun iptali davası açarak borçlunun fiil ve işlemleri sebebi ile alacaklıların cebrî icra sahası dışına çıkmış bulunan mal veya hakları yeniden kendi cebrî icra sahaları içerisine çekerek alacaklarını tahsil etme imkânını elde edebileceklerdir. Alacaklılar bakımından önemli bir hukukî olanak sağlayan tasarrufun iptali davasının tanımını, amacını, hukukî niteliğini ve konusunu ele aldığımız birinci bölümde tasarrufun iptali davasında hukukî yarar konusunu da ele alarak inceleyeceğiz. İkinci bölümde; tasarrufun iptali davasında taraf olabilecek kişilere yer verdikten sonra tasarrufun iptali davası bakımından İcra ve İflâs Kanunu’nda öngörülen özel dava şartı ile Yargıtay ve doktrin tarafından kabul edilen özel dava şartlarını değerlendireceğiz. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise tasarrufun iptali davasında yargılamanın arz ettiği özelliklere de yer vererek yargılama sürecini ele alacağız. Dördüncü bölümde; İcra ve İflâs Kanunu’nun 278., 279. ve 280. madde hükümlerindeki iptal sebeplerini tasarrufun iptali davasında ispat faaliyetinin gösterdiği özelliklere de yer vererek ele alacağız. Çalışmamızın beşinci bölümünde muvazaalı işlemlerin tasarrufun iptali davasının konusunu oluşturup oluşturamayacağı noktasından yola çıkarak Yargıtay kararlarına sıklıkla konu olan “muvazaa hukuksal nedenine dayalı iptal davası”na ilişkin değerlendirmelerimize yer vereceğiz. Çalışmamızın altıncı ve son bölümünde ise tasarrufun iptali davasında mahkeme tarafından verilebilecek nihai kararlara ve bu kararların sonuçlarına yer vereceğiz.

If the debtor complicates the enforcement proceedings of the creditors, causes harm to the creditors or favors some of the creditors over the others, by engaging in acts and transactions that have a direct or indirect effect on the assets values; It is possible for the creditors to apply to file a lawsuit for the annulment of the disposition. Creditors, by filing a lawsuit for the annulment of the disposition; they, will be able to obtain the opportunity to collect their receivables by pulling the property or rights out of the execution area of the creditors due to the acts and transactions of the debtor into their execution area again. In the first part, the definition, purpose, legal character and subject of the lawsuit for the annulment of the disposition , which provides an important legal opportunity for the creditors will be discussed and the issue of legal interest in the lawsuit for the annulment of the disposition will be examined. In the second part; persons who may be parties in the lawsuit for the annulment of the disposition will be included, then the special cause of action in the code of execution and bankruptcy and the special cause of action accepted by the Supreme Court and doctrine will be evaluated in terms of the lawsuit for the annulment of the disposition. In the third part of our study, the trial process will be discussed by including the features of the trial in the action for the annulment of the disposition. In the fourth part; The grounds for annulment in the provisions of Articles 278, 279 and 280 of the code of execution and bankruptcy will be discussed by including the characteristics of the proof activity in the lawsuit for annulment of disposition. In the fifth part of our study, starting from the point of whether the collusive transactions can constitute the subject of the lawsuit for annulment of disposition, our evaluations on the lawsuit for annulment based on legal grounds of collusion, which is often the subject of the Supreme Court decisions, will be included. In the sixth and last part of our study; The final decisions that can be made by the court in the lawsuit for the annulment of the disposition and the results of these decisions will be included.
Keywords: alacaklı; Annulment of the disposition; cebrî icra; Civil law; collusion; creditor; enforcement; Medeni hukuk; muvazaa; request sale and distraint; satış ve haciz isteme yetkisi; Tasarrufun iptali