Eli dışardan destekleyen robotik el rehabilitasyon sisteminin inmeli hastalarda etkinliği - Bayrak, Fatma (My University, 2022)
Amaç: Çalışmanın amacı, eli dışardan destekleyen robotik el rehabilitasyon sisteminin inmeli hastaların spastisite, motor kontrol becerileri, günlük yaşam aktivitesi düzeyi, yaşam kalitesi ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyine olan etkilerini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya inme tanısı almış 36 olgu dahil edildi. Hastalar konvansiyonel fizyoterapi grubu (KFG) (n=18) ve robotik rehabilitasyon grubu (RRG) (n=18) olarak ikiye ayrıldı. Olgular tedavi öncesi ve sonrasında, spastisite için Modifiye Ashworh Skalası (MAS), günlük yaşam aktivitesi düzeyi ve kalitesi için Motor Aktivite Günlüğü 28 (MAG28), motor kontrol becerisi için Frenchay Kol Testi, yaşam kalitesi ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyi için İnme Etki Ölçeği 3.0 (İEÖ 3.0) ile değerlendirildi. Olgular 15 seans tedaviye alındı. Bulgular: Her iki grupta da MAS, MAG28, Frenchay, İEÖ 3.0 tedavi ve sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05) . Ancak gruplar arası değerlendirmede istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda robotik el rehabilitasyon sisteminin motor fonksiyonu, günlük yaşam aktivitesi düzeyini, yaşam kalitesi ve fonksiyonel bağımsızlığı arttırdığı, spastisiteyi azalttığı bulunmuş ancak robotik rehabilitasyon, konvansiyonel fizyoterapiye üstünlük sağlayamamıştır. Sağlık hizmetleri sağlayıcılarına, finansal ve zaman kazanımı sağlama potansiyeli açısından kullanımı faydalı olabilir.

Objective: The aim of our study is to investigate the effects of the robotic hand rehabilitation system supporting the hand externally, on the spasticity, motor control skills, level of daily living activity, quality of life and functional independence of stroke patients. Materials and Methods: Thirty-six cases diagnosed with stroke were included the study. Patients were divided into conventional physiotherapy (CFG) (n=18) and robotic rehabilitation group (RRG) (n=18). Before and after treatment, Modified Ashworh Scale (MAS) for spasticity, Motor Activity Diary 28 (MAG28) for activity level and quality of daily living, Frenchay Arm Test for motor control skill, Stroke Impact Scale 3.0 for quality of life and functional independence level ( IEE 3.0) was evaluated. The cases were treated for 15 sessions. Results: In the intra- group evaluations, statistically significant difference found between pre- and post- treatment MAS, MAG28, Frenchay, IEE 3.0 (p<0.05). However, no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). Conclutions: As a result of our study, it was determined that the robotic hand rehabilitation system supporting the hand externally, increased the motor function, level of daily living activity, quality of life and functional independence, and reduced spasticity, but robotic rehabilitation could not outcompete conventional physiotherapy. It can be beneficial to health services in terms of finance and time.
Keywords: Fizik tedavi; Health; İnme; Motor fonksiyon; Motor function; Physical therapy; Quality of life; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Robotic rehabilitation; Robotik rehabilitasyon; Sağlık; Upper extremity; Üst ekstremite; Yaşam kalitesi Stroke