Ticari bankalarda şube performans değerlendirme ve analiz yöntemleri - Tağtekin, Teoman (My University, 1999)
BRANCH PERFORMANCE EVALÜATION AND ANALYSIS METHODS IN COMMERCIAL BANKS SUMMARY The first part of this thesis explains the functions and concepts of banking and furthermore, it mentions the development of banking sector in Turkey and breadly in the world. After that, it gives the definition of the characteristics of commercial banking as well as it tells the reasons of why commercial banks try to have many branches and focuses on the importance of planning and making the budget. The second part of this study gives the information about calculation of the branches' current interest which is the main basis for performance evaluation system in commercial banks. In addition to that, the branches' current interest is an important issue to accept the bank's branches and departments which are profit centers, as different banks. Three different ways for the evaluation of the branches' performance are explained in this study. 1) The method of comparing targets with results 2) The method of ordering the branches 3) The method of performance evaluation and analysis These three methods are independent from each other, because the criterions of evaluation are different in them. Therefore, each of them is completed by one another. The first method compares branches' targets with results according to determined criterions and the results of this study are reported to the branches which are evaluated according to the terms. The second method makes the branches to evaluate their places according to their sizes in the in the basis of determined elements of balance sheet and this study is reported according to the results. In the third method, the functions of banking are evaluated according to branches' profit and loss and this study is reported according to the results. These three evaluation methods that are mentioned above are simulated for a commercial bank in an example. The bank has three branches and these methods are applied for each branches, seperately and as a conclusion of this study, the results of the report are analyzed and then study is completed.

Tez çalışmasının ilk bölümlerinde, ülkemizde ve dünyada bankacılığın gelişimi, bankacılık fonksiyon ve kavramları üzerine kısa bilgiler verilmesinden sonra ticari bankacılığın tanımı, özellikleri, ticari bankalarda şubeleşme nedenleri, planlama ve bütçe çalışmalarının önemi konularına değinilmiştir. İlerleyen bölümlerde, ticari bankalarda performans değerlendirmesine temel dayanak olan ve kar merkezi pozisyonundaki banka birim ve şubelerinin ayrı bir banka gibi düşünülerek bu yönde yapılan değerlendirmeler için baz teşkil eden şubeler cari faizi'nin önemi ve belirlenme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Ticari bankalarda şube performans değerlendirmesine ilişkin olarak çalışmamızda üç ayrı yöntem kullanılmıştır. · Hedef&fiili karşılaştırması yöntemi · Şube sıralama yöntemi · Şube performans değerlendirme ve analiz yöntemi Her üç yöntem birbirinden bağımsız olmasına rağmen değişik gözle şube değerlendirmesi yapıldığı için birbirlerini tamamlar niteliktedir. Hedef&fiili karşılaştırması yönteminde birim ve şubelere dönemler itibari ile verilmiş bütçe (hedef) rakamları ile değerlendirme yapılan dönem dahilinde gerçekleşmiş olan fiili rakamların, belirli kriterler dikkate alınarak mukayesesi yapılmıştır. Bu doğrultuda yapılan çalışma sonuçları raporlama yolu ile ilgili şubelere dönemler itibari ile bildirilmektedir. Şube sıralama yöntemi, banka şubelerinin kendi aralarında seçilmiş bilanço kalemleri baz alınarak değerlendirme yapılan dönem itibari ile büyüklük olarak banka genelinde hangi konumda olduklarını görmeleri amacıyla hazırlanmakta ve dönemler itibari ile raporlanmaktadır. Şube performans değerlendirmesi yönteminde, değerlendirmenin yapıldığı dönem itibari ile değerlendirmeye tabi olan ticari banka şubelerinde o dönem içinde gerçekleşmiş olan değerlendirmeye esas bankacılık işlemlerinin, işlem bazında ele alınıp analiz edilerek ticari banka şubelerine finansal olarak kazanç yada kaybın raporlanması ve sonuçlarının muhasebeleştirilerek yansıtılması işlemleri yapılmıştır. Belirtilen değerleme yöntemleri ile üç şubeli ticari banka için şube bazında ayrı ayrı değerlendirme işlemleri rakamsal olarak verilen örnek bir uygulama ile simüle edilmiş, raporlama sonuçları bu doğrultuda analiz edilerek çalışma tamamlanmıştır.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Performans Değerlendirme; Ticari bankalar (Takas bank)