Bıst 100’de bulunan firmaların bankalarla yaptığı döviz işlemlerinde kadın ve erkek finans yöneticilerinin davranış farklılıkları - Ergün, Yalçın (My University, 2017)
BIST 100’DE BULUNAN FİRMALARIN BANKALARLA YAPTIĞI DÖVİZ İŞLEMLERİNDE KADIN VE ERKEK FİNANS YÖNETİCİLERİNİN DAVRANIŞ FARKLILIKLARI Her finansal karar belirsizlik içerir ve bu belirsizlik beraberinde bir risk taşımaktadır. Yatırımcılar belirsizlik altındayken, riske karşı olan tutumlarına göre karar verirler. Geleneksel Finans’a göre yatırımcılar, risklere karşı beklenen faydalarını artıracak şekilde rasyonel davranırlar. Davranışsal Finans alanında ise şimdiye dek yapılan çalışmalar, karar verme anında yatırımcıların bilişsel, duygusal ve sosyal birtakım eğilimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu eğilimler sonucunda yatırımcılar, zarar eden pozisyonlarını taşımaya devam etme veya kazanç gördükleri anda hemen pozisyonlarını kapatma gibi rasyonel olmayan davranışlar sergilerler. Aklının yanısıra duygularını da karar verme sürecine dahil eden insanoğlu farklı durumlarda benzer hatalara düşebilmektedir. Söz konusu bir kayıp olduğunda bundan kaçınmak için çabalarken, kazanç söz konusu olunca ona ulaşmak için uğraşır. Ancak risk perspektifinden bakıldığında durum bunun tam tersi çıkabilir. Kayıptan kaçınmak adına daha yüksek riskler alınabilir veya daha olası bir kazanç görüldüğünde daha karlı olabilecek diğer seçenek göz ardı edilebilir. Pişmanlık gibi güçlü bir negatif duygu ise karar mekanizmasının rasyonel kalabilmesini ciddi oranda etkileyebilir. Ayrıca sosyal bir varlık olan insan sürü psikolojisine kolayca kapılabilir ve çoğunluğun gittiği yoldan gitmeyi seçebilir. Bu davranışların alanında uzman ve uzun yıllar tecrübe sahibi BİST 100 firmaları finans yöneticilerinde de olup olmadığını araştıran bu çalışma, ayrıca kadın ve erkek finans yöneticilerin döviz işlemlerindeki davranışlarında olası farklılıkları da incelemektedir. Anahtar Sözcükler: Davranışsal Finans, Eğilimler, Döviz İşlemleri, Finans Yöneticileri

BEHAVIORAL DIFFERENCES BETWEEN MALE AND FEMALE FINANCE MANAGERS OF BIST 100 FIRMS ABOUT CURRENCY TRANSACTIONS WITH BANKS There is uncertainity in every financial decision and risk follows. Investors decide upon their risk perception when they face uncertainity. According to Traditional Finance’s point of view, investors behave in a rational manner against risks in order to increase their expected utilities. Studies conducted so far in the field of Behavioral Finance revealed that investors have cognitive, emotional and social biases affecting their decisions. As a result of these biases investors show irrational behaviours such as; keeping a lossmaking position, or premature sale of a in the money position. Biases during decision making process, leads investors to commit similar mistakes at different situations. While investors try to avoid the possibility of making a loss, they try to reach to the profit if they see an opportunity. From the perspective of risk the situation can be the opposite. Higher risks can be taken in order to avoid loss; or a more profitable option can be sacrificed for a lower but highly possible profit. A strongly negative feeling such as regret can substantially deviate decision making process from being rational. Moreover, as social beings, people can go for herding behaviour and follow what crowds do. This study investigates if the biases mentioned above exists in experienced professional finance managers of BIST 100 companies, and if male and female behave differently while making currency transaction decisions. Behavioral Finance, Biases, Currency Transactions, Finance Managers
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Eğilimler Biases; Finans; Karşılaştırma; Türkiye; Yöneticiler