Petrol faaliyetlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı : Rafineri için örnek çalışma - Dağdeviren, Şeyma Nur (My University, 2024)
Petrol birincil bir fosil enerjisi kaynağı olarak, elektrik enerjisi ise ikincil enerji olmasıyla beraber fosil ve yenilebilir enerji kaynaklarından üretimi ile yüz elli yıllı aşan süreçte ekonominin, teknolojinin ve siyasi gelişmelerin önemli unsurları olmaktadır. Ulaşımdan sanayiye, ısınmadan aydınlatmaya birçok alanda kullanılan petrol ve elektrik enerjisi yatırımları ve piyasa faaliyetlerini de doğrudan etkilemektedir. Üretilen petrolün önemli bir yüzdesi üretim, taşıma ve rafinasyon faaliyetlerinde tüketilmektedir. Günümüzde petrol ve doğal gazın yerini, geleneksel olmayan ikincil kaynaklar almaktadır. Petrol ve doğalgazın sınırlı birincil enerji kaynakları olduğundan geleneksel olmayan kaynaklara yönelime rağmen gelecekte artan enerji kullanımıyla emisyonların artması söz konusudur. Fosil enerji kaynaklarının kullanımının ve emisyonların artması, olumsuz çevresel etki olarak karşılaşılacak faktörlerin başında gelmektedir. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin entegrasyonu, petrol ve gaz üretiminde fosil yakıtların kullanımını azaltmanın yollarından biridir. Bu sayede sadece işletme maliyetleri azaltılmaz, aynı zamanda emisyonlar ve olumsuz çevresel etkiler de azaltılabilir. Yenilenebilir teknolojiler petrol ve gaz prosesinin birçok aşamasında entegre edilebilir. Böylece petrol ve gazın aranması, çıkarılması, taşınması, rafinasyonu faaliyetlerinde yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanımıyla sera gazı emisyonlarında azalmasına katkı yapmalarını sağlanacak, bu süreçte yer alan firmaların kamuoyundaki çevresel dezavantajlı yaklaşımını farklı bir bakış getirecektir. Petrol ve gaz üretimi ile diğer madencilik ve endüstriyel süreçlerde düşük maliyetli yenilenebilir teknolojilerin benimsenmesi, petrokimya ve havacılık gibi yüksek değerli kullanımlar için karlılığın ve sürdürülebilirliğin artırılması katkı yapacaktır. Bu çalışmada yenilenebilir enerjinin petrol ve gaz operasyonlarına entegrasyonu bir petrol rafinerisi üzerinden incelenmiştir. Bu kapsamda petrol rafinerileri özelinde yenilenebilir enerji konusunda yapılabilecekler üzerinde durulmuştur. Bir petrol rafinerisindeki su tankları üzerine fotovoltaik panel kurulumu teknik olarak incelenerek, modellenmiş ve ekonomik analizi yapılmıştır.

Oil is a primary fossil energy source while electrical energy is a secondary source, with their production from fossil and Renewable Energy sources, they have both played significant roles in the economy, technology, and politics for over 150 years. Petroleum and electrical Energy, are used in many areas from transportation to industry, from heating to lighting, and also directly affect investments and market activities. A significant percentage of the oil produced is consumed during production, transportation, and refining activities. Nowadays, oil and natural gas are being replaced by non-traditional secondary resources. As oil and natural gas are limited primary energy sources, emissions are likely to increase with increasing energy use in the future, despite the shift towards non-conventional sources. The increase in the use of fossil Energy resources and emissions are among the factors that will be encountered as negative environmental impact. Integrating renewable energy technologies is one method to reduce the use of fossil fuels in oil and gas production. In this way, not only operating costs are reduced, but also emissions and negative environmental impacts can be reduced. Renewable technologies can be integrated at various stages of the oil and gas process. Thus, the use of renewable energy technologies in oil and gas exploration, extraction, transportation, and refining activities can help reduce greenhouse gas emissions and will bring a different perspective from the environmentally disadvantaged practices of the companies involved in these processes in the public opinion. The implementation of low-cost renewable technologies in oil and gas production, other mining, and industrial processes will contribute to increasing profitability and sustainability, particularly for high-value applications like petrochemicals and aviation. In this study, the integration of renewable energy into oil and gas operations has been examined through an oil refinery. In this context, it has been emphasized the potential opportunities for renewable energy in oil refineries. Photovoltaic panel installation on water tanks in an oil refinery has been technically examined, modeled, and economically analyzed.
Use of renewable energy resources in oil activities : A refinery case study
Keywords: Entegrasyon; Fotovoltaik; Güç Sistemi; Integration; Nelson Compelxity Index; Nelson Rekabet Endeksi; Petrol endüstrisi ve ticareti; Petrol Rafinerisi; Petrol ve Gaz; Petroleum industry and trade; Petroleum Refinery; Photovoltaic; Power System; Renewable Energy; Renewable energy sources; Sustainable energy; Sustainable Living; Sürdürülebilir Enerji; Sürdürülebilir Yaşam Oil and Gas; Yenilenebilir Enerji; Yenilenebilir enerji kaynakları