UZLAŞTIRMA VE HÜKMÜN AÇIKLANMASININGERİ BIRAKILMASI KURUMLARININ MASUMİYET KARİNESİBAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Suçun işlenmesiyle bozulan kamu düzeni, failin bulunması, muhakemeyapılarak kusuruyla orantılı bir şekilde cezalandırılması ve tekrar topluma kazandırılmasıile onarılır. Suç faili hakkında kusuruyla orantılı bir cezaya hükmedilmesi, ancakadil bir yargılama ile mümkündür. Aksi takdirde suçun işlenmesiyle ihlal edilen kişi hakve hürriyetleri ile kamu barışı daha da fazla zedelenecektir. Bu sebeple henüz kesinleşmişbir hüküm bulunmaksızın kimse suçlu muamelesi göremez ve de savunma hakkıkısıtlanamaz. Masumiyet karinesi, henüz kesinleşmiş bir hüküm bulunmaksızın, suçşüphesi altındaki kişiye önyargılı yaklaşılmamasının güvencesini oluşturmaktadır.Alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan uzlaştırma, şüpheli ve mağdura,yargı makamlarının bir müdahalesi olmaksızın, özgür iradeleriyle anlaşarak uyuşmazlığısonlandırma imkanı vermektedir. CMK'nın 253’üncü maddesinde yapılan değişikliklerleuzlaştırmanın uygulama alanı genişlemiştir. Uzlaştırma ile ilgili asıl soru; niteliğinniceliğe feda edilmesine sebep olup olmayacağıdır.Kişi hakkında verilen mahkumiyet hükmünün, denetim süresinin iyi halli geçirilmesiylehukuki sonuç doğurmamasını ifade eden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıkurumu, CMK'nın 231’inci maddesinde düzenlenmiştir. Sanığın geri bırakılmayailişkin rızası ve bu rızanın hangi aşamada sorulacağı aklanma hakkı ve masumiyet karinesiyledoğrudan bağlantılıdır. Çünkü kişinin sanık statüsü, denetim süresince devametmektedir.Çalışmamızda, uzlaştırma ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumlarımasumiyet karinesi bağlamında incelenecektir.

Public order, which is violated by the crime, is restored by finding the perpetrator, punishing the perpatrator in accordence with his/her culpability and his/her resociliaztion. However verdict of conviction against a person can be given only through a fair trial. Otherwise human rights, freedoms and public rest which is violated by crime will be damaged more. For that reason, no one shall be presumed guilty without a definitive judgement and the right to defence can not be restricted. Presumption of innocence means that accused shall not be treated with prejudice before a definitive judgement. Mediation, as an alternative dispute settling method, gives chance to the accused and the victim to solve the confilct arose between them in a free manner without any intervantion from the judicial institutions. Mediation is expected to become more common with latest regulations in Article 253 of Criminal Procedure Code. Yet the main question as to medition is wheter it results in favoring the quantity over quality. Deferment of announcement of verdict which means the verdict become null with good conduct in the procces of supervision determined by the court is regulated in Article 231 of Criminal Procedure Code. Defendants will about whether accept the deferment and the phase of asking defendants acceptance have a direct link with the right to demand clearence from charges and presumption of innocence since the perpatrators status as a defendant continues during the supervision process. In this study, mediation and deferment of annaouncement of verdict institutions are examined in the scope of presumption of innocence.
Mediation and Deferment of the Announcement of Verdict Within the Scope of Presumption of Innocence