Futbolda top sürme, top saydırma ve şut atma teknikleriyle birleştirilmiş denge antrenmanlarının futbolcuların teknik ve denge düzeylerine etkisi - Akyüz, Ceren (My University, 2017)
Amaç: 15 yaş grubu erkek futbolcularda uygulanacak olan 8 haftalık top sürme, top saydırma ve şut atma gibi teknik antrenmanlarla birleştirilmiş denge antrenmanlarının futbolcuların denge ve teknik becerileri üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15 yaşındaki herhangi bir sağlık sorunu olmayan son 6 ayda sakatlık geçirmemiş, en az 3 yıl aktif olarak futbol oynamış, haftanın 3 günü günde 1.5 saat antrenman yapan, spor yapma seviyeleri birbirine yakın 24 erkek futbolcu dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında Antropometrik Ölçümler (Boy Uzunluğu, Vücut Ağırlığı Ölçümü), Biodex Balance SD (Biodex Inc., Shirley, NY) cihazında Denge Ölçümleri, Yeagley testi (Top Saydırma) ve Mor– Christian genel yetenek futbol testi (Top Sürme, Şut atma) uygulanmıştır. Bulgular: Şut atma becerisi her iki grupta (p<0,05), ASL sağ tek ayak statik denge becerisi Overall, AP, ML (p<0,05) ve ASL sol tek ayak statik denge becerisi Overall,AP,ML (p<0,05) kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir.Sonuçlar: Teknikle birleştirilmiş denge antrenmanları futbolcuların teknik ve denge becerilerinde gelişim sağlar.

Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of the balance training which is combined with 8 weekly technical trainings as dribbling, ball bouncing and shooting which will be applied on 15 age male soccer players on the balance and technical skills of soccer players.Method: 24 male soccer players who are 15 years old, have any health problems, are not be injured in the last 6 months, played football active at least 3 years, train 3 days in a week and daily 1.5 hours and have similar levels of making sport are involved to group. In the research content; Anthropometric measurements (height, body weight measurement), Balance measurements Biodex Balance SD (Biodex Inc., Shirley, NY), Yeagley (Ball bouncing) and Mor– Christian general aptitude football test (dribbling, shooting) were used.Results: Shooting skill in both groups (p<0,05), Athletic Single Leg(left) static balance skill Overall, AP, ML (p <0.05) and Athletic Single Leg(right) static balance skill Overall,AP,ML in control group showed significant differences statistically.Conclusion: Balance trainings combined with technique improve techniques and balance skills of football players.
Keywords: Balance; Ball Bouncing; Denge; Dribbling; Futbol; Shoot; Şut Atma; Teknik; Top Saydırma; Top Sürme Football