İfade özgürlüğü ve suç örgütünün veya amacının propagandasını yapma suçu (TCK. m. 220/ 8) - Çoban, Zübeyir (My University, 2008)
Gücün meşru tekelcisi kabul edilen devletleri çeşitli zamanlarda farklı fikirler yönetmiştir. Yakın geçmişe kadar otoriteyi ön planda tutan ideolojiler, son yüzyılda güç kaybettiler. Bu kayıp, devletin zayıflamasından ziyade, gerçek işlevine dönmesi, yani, vatandaşına barış, huzur ve güven içinde yaşamayı sağlaması anlamına gelmektedir. Kendisinden beklenenin ötesine geçerek, insanların iradesine müdahale etmesi, devleti birey ve toplumla karşı karşıya getirmektedir. Bu temelinde, devletin otoritesini güçlendirme ve muhafaza etme telaşı, insanın ise, varlığını koruma ve insan onuruna layık bir şekilde yaşama isteği, bulunmaktadır. İnsan, kendisini rahatsız eden durumlara karşı tek başına ya da diğer insanlarla birleşerek, yani örgütlenerek mücadele edebilir. Belirli amaçlar etrafında örgütlenen insan, bunları gerçekleştirmek isterken desteğe ihtiyaç duyar. Herhangi bir fikri başka insanlara anlatmak, ideolojisini ve amaçlarını çeşitli şekillerde pazarlayarak destek bulmaya çalışmak, zorunlu olarak propaganda kavramını netice vermektedir. Bir ifade biçimi olan propaganda, Türk uygulaması, toplumu ve siyasal sistemi için olumsuz çağrışımlar yapmaktadır. Konumuz olan “suç örgütünün veya amacının propagandasını yapma suçu”, daha çok üçüncü kişileri ilgilendirmektedir. Devlet ile örgütler arasında mücadele ve şiddete neden olan konularda her vatandaşın bir fikri bulunabilir. Kavramların soyut olması, bunları düzenleyen kanunların “belirlilik ilkesi” gereği net ifadeler taşımasını zorunlu kılmaktadır. İnsanların fikirlerini ifade ederken tedirgin olmamaları için bu şarttır. Demokratik toplumlarda vazgeçilmez haklar olan ifade ve örgütlenme özgürlüklerini kullanılırken, hukuki zeminin dışına taşmamak gerekir. Bu çalışmada, Türk hukuku, AİHS ve AİHM esas alınarak, ifade özgürlüğü, örgütlülük, propaganda ve bunlara bağlı olarak amaç ve şiddet kavramlarının tarifleri yapılarak bunların hukuki zeminleri bulunmaya çalışılacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ifade özgürlüğü, örgüt, terör örgütü, propaganda, amaç, şiddet

Different ideologies have ruled states that are accepted as the legal monopoly of power. The ideologies that prioritized authority have weakened in power over the last century. This loss of power means not weakening of the state but a return to state's principal function, namely to enable its citizens to live in peace, happiness and security. To go beyond what it is expected to do and intervene in individuals' will is to pit the state against the individual and the society. The state is concerned about increasing and protecting its authority, while the individual desires to live a dignified life. An individual can counter something that threatens him by himself or by uniting with other individuals, namely by getting organized. An individual who has organized to achieve certain goals needs support to reach these goals. To spread one's ideas to other people, and to seek support by marketing one's ideology and goals bring us to the notion of propaganda. As a form of expression, propaganda has negative connotations to the Turkish society and political system. Our topic the criminal act to propagate an illegal organization or its goal concerns mostly third parties. Every citizen could have an idea about the issues causing fighting and violence between the state and organizations. Laws that regulate such issues should use clear-cut expressions in accordance with definiteness principle since concepts involved are abstract. This is required to let people express their thoughts without anxiety. Laws should not be breached while exercising freedom of expression and association, two indispensable rights in democratic societies. This study attempts to define and designate the legal grounds of the concepts of freedom of expression, organization, propaganda and consequently goal and violence on the basis of the Turkish law, the European Convention on Human Rights and the European Court of Human Rights. Key Words: The European Court of Human Rights, freedom of expression, organization, terror organization, goal, violence.
Keywords: Avrupa İnsan Hakları; Ceza Hukuku; İfade Özgürlüğü_Hukuk; Kamu Hukuku; Şiddet